Turska odgovorila fon der Lajen: Evropske političke trzavice, a ne ženska prava

­Turska je još jednom odbacila optužbe predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da je tokom posete toj zemlji tretirana bez poštovanja zato što je žena.

„Turska ne primenjuje poseban protokol u zavisnosti od pola osobe koja vrši funkciju”, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva inostranih poslova Turske Tanju Bilgic.

Kako prenosi AP, Ministarstvo inostranih poslova Turske insistira da su trzavice unutar Evropske unije odgovorne za protokolarni gaf, koji se desio tokom susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

U saopštenju izdatom tim povodom, institucije EU se pozivaju da postignu unutrašnji konsenzus kako bi se izbegli  slični propusti u protokolu ubuduće.

Takodje se odbacuje tvrdnja da je fon der Lajen ostala bez stolice zato što je žena.

„Turska je zadovoljna da je prvi put ikada na čelu Komisije jedna žena i veruje da to predstavlja važan korak u pravci jačanja moći žena i jednakih prava”, napisao je portparol Ministarstva inostranih poslova Turske.

„Žalosno je da se ovaj dogadjaj, koji potiče od unutrašnjih EU političkih bitaka…još koristi kao materijal za političke debate i povezuje s polnom diskriminacijom”, naveo je portparol Ministarstva inostranih poslova Turske, koji je ostao pri stavu da je turska strana samo ispunila zahteve protokola Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com