Verujte ili ne, kako vam drago: Svet će poželeti – žena!

Informacije iz francuskog lista Figaro preneli su mediji širom sveta: svetu nedostaje 23,1 milion žena!

Toliko se nije rodilo izmedju 1970. i 2017. pre svega zahvaljujući povećanju inače normalnog odnosa (1,05) izmedju broja rodjenih dečaka i rodjenih devojčica (sex ratio of birth) u nekim državama Azije i istočne Evrope, navodi se u naučnom časopisu Proceedings.

Naučnici su do tog zaključka došli proučavajući broj radjanja dečaka i devojčica od 1970. do 2017. godini u svim državama i uporedili ga sa podacima o prosečnoj stopi smrtnosti muškaraca i žena.

I rezultat: normalni odnos broja muškaraca i žena (sex ratio of birth) narušen je u 12 država na svetu. Medju njima su i Kina i Indija u kojima živi 38% svetskog stanovništva i dogadja se trećina radjanja.

U Indiji se u tom periodu nije rodilo 11,9 miliona žena a u Kini 10,6 miliona.

Nalazi istraživanja naučnika, na čelu sa Fengqing Chao sa Univerziteta u Singapuru, objavljeni su u reviji Proceedings Nacionalne akademije nauka SAD.

Glavni krivci za ovakav, demografski porazan razvoj dogadjaja, su kineska politika „jedna porodica, jedno dete“, promovisana 1979. i uglavnom napuštena 2016. godine, ali i socijalno-ekonomski uzroci, koji su doveli do pada fertiliteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com