Vlada Srbije: Porodiljska naknada najmanje minimalac

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Najvažnijom izmenom je predvidjeno da „puni mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrdjene na dan početka ostvarivanja tog prava“.

Porodilje, dakle, više ne mogu primati naknadu manju od „minimalca“ koji je bio utvrdjen pre početka porodiljskog odsustva, precizira se u saopstenju sa sednice Vlade.

„Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrdjene na dan otpočinjanja odsustva“.

Ostale naknade po osnovu rodjenja, nege deteta i posebne nege deteta, može ostvarivati i majka koja je u periodu od 18 meseci pre rodjenja deteta bila poljoprivredni osiguranik, navodi se dalje.

Iz Zakona je brisana odredba, navodi se na sajtu Vlade Srbije, kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta. Sada roditelji ova prava mogu koristiti istovremeno odnosno kumulativno.

Od 1. januara 2022. godine, zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Republici Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini 5 prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva, predvidjeno je Predlogom izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koji je u četvrtak usvojila Vlada Srbije.

One thought on “Vlada Srbije: Porodiljska naknada najmanje minimalac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com