Ali Saleh al-Omar: Neće biti smanjivanja proizvodnje

Kuvajtski ministar nafte Ali Saleh al-Omar rekao je danas, posle sastanka članica OPEK-a, da ta organizacija nije potigla sporazum o smanjivanju proizvodnje nafte, prenosi Rojters.

Članice OPEK-a sastale su se danas u Beču kako bi razmatrali zahtev, pre svega, Venecuele, Nigerije i Ekvadora da se smanji proizvodnja nafte kako bi se stabilizovala njena cena koja je pala za 30 odsto od juna ove godine.

Vest da neće biti smanjivanja proizvodnje nafte dovela je do pada ruske rublje od 1,5 odsto, tako se sad za jedan dolar može dobiti 48 rublji. A, američka nafta na berzi u Nju Jorku pala je za 3 odsto i sada se prodaje za 71,55 dolara za barel, što joj je najniža cena od avgusta 2010. godine.

Članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvador, Irak, Iran, Katar, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, Venecuela i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zemlje članice OPEK-a proizvode oko 40 odsto svetskih količina nafte, i vlasnice su dve trećine svetskih rezervi. Sastaju se dvaput godišnje i medju sobom dogovaraju ukupnu dnevnu kvotu eksploatacije nafte i pojedinačne kvote svake zemlje. Cilj postojanja OPEK-a je upravo da proizvodnjom održava tržište i cene nafte stabilnim.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com