Bajden smiruje cene s 1 milionom barela nafte iz rezervi

Rast cena benzina u SAD oborio je popularnost američkog predsednika, a nije motivisao proizvodjače na veću proizvodnju, pa će danas Džo Bajden predstaviti svoj plan za obaranje cena goriva, koji obuhvata ubacivanje na tržište po milion barela nafte dnevno iz američkih rezervi.

Kako su, pozivajući se na svoje izvore objavili Bloomberg i MarketWatch, nije još odlučeno koliko dugo će ova intervencija trajati, ali se računa na mesece.I na ukupnu količinu od 180 miliona barela.

Sa stanjem 25.marta američke rezerve nafte iznose 568 miliona barela.

U novembru prošle godine iz američkih rezervi je intervenisano sa 50 miliona barela, a posle početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD i njihovi saveznici su doneli odluku da na tržištu intervenisu količinom od 60 milionz barela, od čega je polovinu trebalo da obezbede SAD.

Danas zaseda i OPEK +, koji okuplja 23 drzave izvoznice nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom. Ne očekuje se da će OPEK+ promeniti svoju umerenu politiku rasta proizvodnje.

Na vesti iz SAD, cena barela nafte na svetskom tržištu je jutros u oštrom padu : u 11.30 se barelom nafte tipa Brent trgovalo po ceni od 106,09 dolara što je za 4,1 odsti niža cena nego juče.

U Srbiji se, prema odluci Vlade Srbije, cena benzina BMB-95 i eurodizela utvrdjuje petkom u 15 sati i trenutno na pumpama NISa iznosi 176 dinara za litar benzina i 193,30 dinara za litar dizela.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com