Borba za robni znak “Snaga Sibira“

Ruskoj patentnoj službi zahtev za registraciju robne marke „Snaga Sibira“ dostavile su čak tri ruske kompanije, a nijedna od njih nije ni gasni gigant Gasprom ni njegov kineski partner CNPC. „Snaga Sibira“ naziva se rusko-kineski gasni projekat, koji su i zapadni mediji nazvali istorijskim i o čemu je ugovor potpisan maja ove godine. Gasovodom „Snaga Sibira“,čija je gradnja počela 1.septembra, trebalo bi narednih 30 godina da se takozvanom istočno maršrutom iz nalazišta u Sibiru Kini isporučuje najmanje 38 milijardi ruskog gasa godišnje.

Prema informacijama Ruske patentne službe, na koje se poziva list Izvestija, dva proizvodjača alkoholnih pića i jedan distrbuter kozmetika podneli su zahtev za registraiju robnog znaka „Snaga Sibira“. Omski proizvdjač votke „Pet jezera“ ovim bi imenom nazvao votku, kazanski proizvodjač piva i bezalkoholnih pića „Evro alko“ tako bi nazvao neko od svojih pića, a kazanski preduzetnik Dmitrij Blohin taj bi robni znak koristio za novu kozmetičku liniju. Blohin je svome zahtevu želeo da da dodatnu uverljivost podsećanjem da je vlasnik dva domena : sila-sibiri.ru i silasibiri.rf.

Rusko-kineski projekat gasovoda dobio je zvanični naziv „Snaga Sibira“ 2012.godine pošto je taj naziv pobedio na konkursu.

Gasprom se nije oglašavao povodom ove bitke za robnu marku „Snaga Sibira“.

Šta će odlučiti Ruska patentna služba?

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com