Bugarska i Poljska :NATO resenje protiv dominacije ruske nafte i gasa

Poljski predsednik Andzej Duda i bugarski predsednik Rumen Radev u Sofiji su dogovorili da na sledećem samitu NATO predlože gradnju cevovoda za gorivo celom dužinom istočnog krila NATO.

„Neki od tih projekata mogu da se realizuju uz pomoć finansijskih mehanizama Alijanse“, rekao je Radev, a prenosi Bugarska nacionalna televizija.

„Moramo da se oslobodimo dominacije Rusije u snabdevanju naftom i gasom. Rusija nam sada pokazuje šta znači teror, ali nam je u prošlosti pokazala šta znači energetska ucena“, rekao je poljski predsednik Duda.

Objava Bugarske da neće pregovarati s ruskom kompanijom Gazprom o novom ugovoru o isporukama nafte pošto postojeći ugovor ističe ove godine, izazvala je nedoumice u zemljama regiona, koje se gasom snabdevaju preko „Balkanskog toka“, koji prilazi bugarskom teritorijom.

„Naravno, ako stvari krenu nabolje i ne dodje do tako oštrog rata nego pregovora, Gasprom će biti deo naše mešavine“, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

On, medjutum, na sav glas reklamira bugarsku gasnu interkonekciju s Grčkom kojom bi gas iz Azerbejdzana u septembu 2022.godine  trebalo da poteče za Bugarsku.

Petkov, kako prenosi, Bugarska nacionalna televizija, tvrdi ne samo da će kapacitet te interkonekcije biti 3 milijarde m3 gasa, koliko je bugarska godišnja potrošnja, nego da će cena azerbejdzanskog gasa biti jedna trećina od sadašnje cene gasa, koju plaća Bugarska.

„Gas koji će odavde [iz Grčke]dolaziti je oko trećine cene po kojoj trenutno kupujemo. Ne govorimo o nekim malim procentima, već govorimo o ogromnoj razlici u ceni gasa, koja se ogleda u svim cenama. Lično sam veoma ljut što moram da priznam da je ove zime cena gasa bila toliko visoka zbog toga što ovaj projekat nije završen „, rekao je Petkov.

Inače, ugovor Bugarske s Azerbejdzanom o isporuci gasa ističe ovog meseca i novi još nije sklopljen, ali Vlada Bugarske je već objavila da će sve učiniti da se ugovor s Bakuom sklopi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com