Cena nafte pada, centralne banke u akciji

Cena nafte pala je opet na vrednosti nezabeležene u poslednjih 5 godina (američka WTI ispod 60 dolara za barel ili 59,63 dolara danas u 13.11 sati za sporuke u januaru) odnosno od 2009. godine (severnomorska nafta tipa brent prodavala se za 63.63 dolara za barel) što je pod ogroman pritisak stavilo akcijske i valutne kurseve država izvoznica nafte.

Centralna banka Rusije je podigla svoju referentnu lamatnu stopu sa 9,5 na 10,5 odsto kako bi suzbila inflaciju. Evro je danas prešao granicu od 71 rublje.

Centralna banka Norveške, smanjia je svoju referentnu kamatnu stopu kako bi sprečila slabost privredne konjukture izazvanu smanjenim prihodima od nafte. Kurs krune u četvrtak je odmah pao za 1,5 odsto.

Fajnenšl tajms prenosi sugestiju Socijete ženeral banke da se umesto rublji kupuju turske lire jer Turska, kao veliki uvoznik energenata (55 milijardi dolara ili 6,5 odsto BDP), enormno profitira.

Bisiness Monitor International, koji pripada agenciji Fič, ocenjuje da rizici od bankrota zemalja kao što su Venecuela i Nigerija enormno rastu.

U padu su i berzanski kursevi zalivskih država velikih izvoznica nafte. U četvrtak je taj pad iznosio od 0,2 (Saudijska Arabija) do 7,4 (Dubai).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com