Danas pregovori Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa posle 2020.

U Briselu se danas nastavljaju pregovori Rusije i Ukrajine o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu posle 1. januara 2020. godine.

Aktuelni ugovor potpisan 2009. godine ističe koncem 2019. godine.

U pregovorima učestvuju Aleksandar Novak i Aleksej Orželj, ministri energetike Rusije odnosno Ukrajine, kao i šefovi kompanija Gasprom i Naftagas Aleksej Miler i Andrej Koboljev.

Posrednik u pregovorima je potpredsednika Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Predmet pregovora je dužina narednog ugovora o tranzitu, količina gasa koja će biti tranzitirana, tarife za tranzit i mogućnost da novi ugovor bude zaključen u skladu s pravilima Evropske unije, saopštio je Šefčovič, a prenosi ruski list Vedomosti.

Ukrajinski učesnici u pregovorima su iskazali optimizam niskog nivoa u pogledu mogućih rezultata današnjih razgovora u Briselu, a Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina je izjavio da neke konkretne dogovore danas ne bi trebalo očekivati.

Evropski posrednik Šefčovič predlaže da se sporazum o tranzitu sklopi na najmanje deset godina na količinu od 90 milijardi kubika gasa godišnje, od čega ni najmanje 60 milijardi bilo obavezno rezervisanje po principu „uzmi ili plati“.

Rusija se bori da ugovor o tranzitu bude potpisan na što kraći rok, po mogućstvu na godinu dana. U tom roku očekuje da okonča gradnju gasovoda Severni tok 2 i druge cevi gasovoda Turski tok i obezbedi alternativnu maršrutu za tranzit svog gasa.

Rusku pregovaračku poziciju otežava činjenica da Danska još nije dala saglasnost za prolaz cevi Severnog toka 2 kroz Baltičko more, a Evropski sud pravde je prepolovio ruskom gasu dostup da Gasno-transportnog sistema Opal.

Dve strane u petogodišnjem sporu, prethodno bi trebalo da reše i problem 2,56 milijarde dolara, koliko bi Gasprom trebalo da isplati Naftagazu po presudi Stokholmske arbitraže. Gasprom ovaj dug osporava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com