Dogovorili se : Nemačka da obezbedi tranzit gasa kroz Ukrajinu do 2034!

SAD će prekinuti svoj sankcioni pritisak na gasovod Severni tok – 2 pod  uslovom da Nemačka obezbedi da se rusko – ukrajinski sporazum o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu produži za još 10 godina – do 2034.godine, dogovorili su se Vašington i Berlin,  prenosi ruski list Komersant saznanja Vašington posta.

Ukoliko Rusija bude „koristila energiju kao oružje“ ili bude „preduzimala dodatne agresivne akcije prema Ukrajini“ Nemačka se obavezuje da će kako na nacionalnom nivou, tako i na nivou Evropske unije preduzeti mere, uključujući sankcije, da se smanji izvoz ruskih energenata u Evropu, navodi se u sporazumu dve strane koji citira Komersant.

Nemačka se takodje obavezala na stvaranje fonda sa ne manje od 1 milijarde dolara, kojim će rukovoditi Nemačka, a koji će pomoći postizanju nezvisnosti Ukrajine od gasa i dekarbonizaciji njene ekonomije. Za početak, Nemačka će u taj fond uplatiti 150 miliona evra.

Ukrajina od tranzita ruskog gasa trenutno zaradjuje 2 milijarde dolara godišnje.

Nemačka se takodje obavezala da će u odnosu na gasovod Severni tok 2 biti poštovani zahtevi Trećeg energetskog paketa, a to znači da će, ukoliko kompaniji Nord Stream 2AG ne bude priznat samostalan pravni status, Gazprom gasom moći da puni Severni tok 2 samo do pola!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com