E, to je kamata: Ukrajina za četiri dana Rusiji ostala dužna 2,4 miliona

Odlukom Arbitražnog instituta Privredne komore Švedske, Ukrajini je u okviru gasnog spora sa Rusijom naloženo da iodmah splati nešto više od dve milijarde dolara, ističu ruski zvaničnici.

Zamenik direktora Gasproma, Aleksander Medvedev, rekao je da je ranije tvrdnja ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da je ukrajinski Naftogas dobio ovaj spor „u najmanju ruku čudna“.

Kako Arbitražni institut Privredne komore Švedske ne otkriva ni koji se sporovi vode pred njim, a kamoli objavljuje njihove konačne ishode, verodostojnost izjava sa obe zavađene strane teško je proverljiva.

Rusi dalje tvrde da ne samo što je Naftogasu naloženo da plati za iskorišćeni i neiskorišćeni a ugovoreni gas, već je i određena dnevna kamata u iznosu od 600.000 dolara! To znači da je Naftogas od petka, kada je doneta odluka u ovom sporu, do danas samo na ime kamate napravio dug u iznosu od 2,4 miliona dolara.

Rusija i Ukrajina, odnosno Gasprom i Naftogas, se već tri i po godine međusobno optužuju pred Arbitražnim institutom u Stokholmu. Dok ukrajinska strana smatra da nije dužna da plati za gas koji nije povukla, a koji je ipak ugovorila sa ruskom stranu pod „uzmi ili plati“ osnovi, Gasprom traži isplatu zaostalih dugovanja po tada ugovorenim cenama ali i isplatu za po ukrajinskoj strani sporni „uzmi ili plati“ neisporučeni gas.

Ukupno dugovanje Naftogasa Gaspromu procenjeno je na čak 5,1 milijardu dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com