EK: Da platimo ruski gas, a da ne bude kako Putin kaže

Evropska komisija priprema preciznija uputstva kako da evropske firme plate ruski gas, a pri tome ne prekrše sankcije uvedene Rusiji odnosno Centralnoj banci Rusije.

Kao što su već objavili ruski mediji, sledeće plaćanje gasa Gaspromu za firme iz mnogih evropskih država prispeva oko 20.maja i deset država je, kako je izvestio Bloomberg tražilo preciznija uputstva kako da tu uplatu izvrši, a ne prekrši sankcije uvedene Rusiji.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson (Estonija) tvrdi da je problem s modelom plaćanja, koji je predložila Rusija, u tome što konverzijom uplata u rublje na posebnom računu, pare dospevaju u ruke Centralne banke Rusije, koja je pod sankcijama.

„EU države i firme ne treba da imaju iluzija da se mogu osloniti na dobru volju Gazproma ili ruskih vlasti u ovoj oblasti“ rekla je Simson kako  prenosi finanzen.net.

Što će reći : nije sigurno da će biti i isporučen gas za koji se smatra da je plaćen tek pošto je uplata na posebnom računu Gazprombank konverovana u rublje?

Što će reći :postoji opasnost da Rusi prisvoje pare, a ne daju gas?!

Inače, Evropskoj uniji je ruska kompanije Gazprom prošle godine isporučila 155 milijardi kubika prirodnog gasa. Najviše je isporučeno Nemačkoj 48,2 milijardi kubika, Danskoj 18,4 milijarde, Francuskoj 11,5 milijardi, Poljskoj 10,6 milijardi, Austriji 7,8 milijardi, Holandiji 6,7 milijardi.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson je rekla da su evropska skladišta gasa trenutno popunjena 32 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com