Gasprom srezao isporuke Nemačkoj, Nemačka prelazi na ugalj!

Već sam predlog Nemačke agencije za mreže da se snizi zakonom propisana najniža temperatura u nemačkim stanovima (sa 20-22 stepena na 16 – 18) u zimskom periodu i tako uzvrati na odluku ruske kompanije Gasprom da drastično sreže isporuke gasa Evropskoj uniji, imao je takav politički odjek, da mu je promptno svoju moguću podršku uskratio i nemački zeleni ministar privrede Robert Habek i oslonio se na – ugalj.

ARD je danas došao do njegovog plana na pet strana za relaksiranje „napete“ situacije s gasom, koju se neki u Evropi ne ustručavaju da nazovu „alarmantnom“.

U predlogu mera sačinjenom na pet strana, do koga je došao ARD, Robert Habek predlaže da se isključe elektrane na gas i reaktiviraju elektrane  na ugalj, koje su zakonska rezerva.

„Gorko, ali u ovoj situaciji neophodno kako bi se snizila potrošnja gasa… Potrošnja gasa mora još da se smanji kako bi se punila skladišta, inače će na zimu biti gusto, naveo je Robert Habek, a prenosi ARD.

On je pozvao vlasnike elektrana na ugalj da ih pripreme za stavljanje u pogon.

Ranije je objavljeno da su nemačka skladišta gasa popunjena 56 odsto.

Evropska komisija je donela preporuku da do 1.novembra skladišta gasa u Evropskoj uniji moraju biti popunjena 90 odsto.

Nemačka semafor koalicija, u kojoj zeleni igraju veliku ulogu, pomerila je rok za napuštanje uglja u proizvodnji struje sa 2038.godine na 2030.godinu.

Ipak, 2021.godine ugalj je bio glavni izvor električne energije u Nemačkoj.

Upotreba uglja u proizvodnji struje  je 2021.godine porasla za 24,9 odsto na 30,2 odsto.

Zbog visoke cene, učešće gasa u proizvodnji struje u Nemackoj je palo sa 13,7 odsto u 2020. godini na 12,6 u 2021.godini.

Ruska gasna kompanija Gasprom saopštila je da je za prvih 5,5 meseci 2022.godine smanjila izvoz gasa u države van Zajednice nezavisnih država za 28,9 odsto na 65,6 milijardi m3.

Kako je sredinom juna ocenio  ruski list Komersant, ukoliko bi se izvoz gasa u države van Zajednice nezavisnih država nastavio na tekućem nivou, taj bi izvoz na nivou cele godine pao za više od trećine na 122 milijarde kubnih metara što bi, po oceni lista, bio najniži godišnji izvoz ruskog gasa u XXI veku.

Jer su odbile ponudjenu rusku šemu za plaćanje ruskog gasa, Gasprom je 27.aprila prekinuo isporuke gasa Bugarskoj (Bulgargaz) i Poljskoj (PGNiG), 21.maja je bez ruskog gasa ostala Finska (Gasum), 31.maja Holandija (GasTerra), 1.juna Danska (OrstedSalg & Service)… isporuke su obustavljene i kompaniji Shell Energy Europe, ali ona je za Nemačku kupovala samo 1,2 milijardu kubika prema 40 milijardi koliko inače godišnje kupuje ta zemlja).

Ovim isključenjima uobičajene isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji od 155 milijardi kubika godišnje smanjene su za 20 – 30 milijardi kubika ili 13-20%.

U utorak 14.juna, ruska kompanija Gasprom smanjila je dnevne isporuke gasa po gasovodu Severni tok 1 sa 167 miliona m3 dnevno na 100 miliona m3.

U sredu 15.juna, dnevne količine gasa koje se isporučuju gasovodom Severni tok 1 dalje su smanjene sa 100 miliona m3 na 67 miliona m3.

Isporuke ruskog gasa Francuskoj potpuno su obustavljene, isporuke Nemačkoj smanjene su za 60 odsto, isporuke Holandiji obustavljene su takodje, smanjene su isporuke Slovačkoj i Češkoj, italijanskoj kompaniji Eni najavljeno je smanjenjenos 50 odsto, tako i austrijskom OMV – u…

Gasprom je saopštio da ga je nemačka firma Siemens Energy Service obavestila da ne može da mu vrati jednu gasnu turbinu, poslatu na remont u Kanadu, jer je ta država tretira kao opremu dvostruke namene i na nju je naložila svoje sankcije.

Ta gasna turbina u kompresorskoj stanici Portovaja služi za stvaranje pritiska neophodnog za utiskivanje gasa u gasovodu Severni tok 1 u dužini od 1200 kilometara.

Još sedam takvih turbina do obaveznog remonta imaju još 5000 sati rada ili 208 dana.

Iz Nemačke su doveli u sumnju ove tehničko – političke razloge za smanjivanje isporuka ruskog gasa i optužili Gasprom da iza njegove odluke stoji čista politika.

Šef Gasproma Aleksej Miler sa svoje je strane doveo u sumnju dobre poslovne namere kompanije Siemens Energy : jedina država koja je uvela sankcije Gaspromu je Kanada i baš i samo u Kanadi Siemens ima firmu u kojoj se jedino može obaviti neizbezni remont gasne turbine.

I na kraju je Gasprom objavio da zbog remonta od 21.do 28.juna obustavlja isporuke gasa gasovodom Turski tok.

Gasovod Jamal – Evropa već je van funkcije, a isporuke gasa preko Ukrajine drastično su smanjene zbog ratnih operacija.

Evropska unija mesecima, pod izgovorom da se radi o nepouzdanom partneru, otvoreno zagovara prekid poslovne saradnje s ruskom kompanijom Gasprom i potpisuje ugovore s novim prodavcima nazivajući ih istorijskim, sada joj je sam Gasprom pružio priliku da sa reči predje na dela.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com