I Ustavni sud Nemačke pozeleneo: Šamar vladi?

Ustavni sud Nemačke je proglasio Zakon o zaštiti klime za, u delovima, nesaglasan sa Ustavom i skrojen na štetu mladih generacija i dao nemačkoj vladi rok do 2022. godine da ga popravi, preneli su u četvrtak nemački mediji kao najsenzacionalniju moguću vest.

Sud je ustavnost 2019. godine usvojenog zakona ocenjivao na inivijativu više mladih ekoloških aktivista koje su podržale organizacije za zaštitu prirode.

Ustavni sud Nemačke je zakonodavcima zamerio što u Zakonu o zaštiti klime nisu predvideli kako će se emisija CO2 smanjivati posle 2031. godine tako da su opasnosti promene klime pomerili za vreme posle te godine, a time na teret mladjih generacija.

„Ograničavanja rasta prosečne globalne temperature na ispod 2 stepena i možda na 1, 5 stepen, tako se postiže sve iznudjenijim i kratkoročnijim merama, čime su delimično ugrožene slobode veoma mladih podnosilaca inicijative Ustavnom sudu.”

Klimatske ciljeve postavljene Zakonom do 2030. godine, Sud nije doveo u pitanje.

Prema poslednjim anketama javnog mnenja stranka Zeleni bi, sa 28 odsto glasova, bila relativni pobednik parlamentarnih izbora, ukoliko bi bili održani sada. Rejting stranaka, članica vladajuće koalicije (CDU/CSU i SPD) na istorijski je niskim nivoima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com