Južna Evropa ubrzano kupuje rusku naftu – pre 5.decembra

Evropski embargo na uvoz ruske nafte stupa na snagu 5.decembra, a u nedelji pre 5.avgusta države južne Evrope uvezle su više ruske nafte nego tokom ijedne od prethodnih sedam nedelja, izvestio je Blumberg.

Ta agencija, kako prenosi ruski poslovni list Vzgljad, tvrdi da su isporuke nafte s ruskih terminala u luke Italije u pomenutoj nedelji dostigle najviši nivo za poslednjih sedam nedelja, da su bugarske i rumunske kupovine ruske nafte dostigle 255 000 barela dnevno, a turske kupovine su dostigle najviši nivo za poslednjih 6 nedelja.

Dalje se tvrdi, da je prvi put od proleća naftu tipa Ural (proizvodnja Kazahstan) kupovala Španija, a prvi put od zime rusku naftu je kupovala Grčka.

Evropa je u nedelji pre 5.avgusta uvozila prosečno 1,38 miliona barela dnevno ruske nafte radi tekućih potreba i ubrzanog punjenja svih mogućih skladišta, izvestio je Blumberg. Pre ruske intervencije u Ukrajini, Evropa je dnevno kupovala 1,83 milion barela ruske nafte.

Ruska nafta na svetskom tržištu prodaje se s popustom u ceni od čak  prosečno 30 dolara, tvrdi stručnjak Fonda nacionalne energetske bezbednosti Rusije Igor Juškov.

On tvrdi da rusku naftu kupuje i popunjava sve skladišne džepove čak i Poljska najveća zagovornici uvodjenja sankcija Rusiji.

Juškov tvrdi da se u ove količine ne uračunava tkz letonska, indijska ili arapska mešavina nafte u kojoj ruska nafta čini 49 odsto, a neka druga 51 odsto, a koja se takodje uvozi u Evropu.

Ranije je Evropska unija u svom zvaničnom gasilu savetovala evropske uvoznike da ugovorom obavežu svoje partnere da pri isporukama nafte sankcije poštuju i kad je u pitanju naftna mešavina, odnosno da se zabrana odnosi i na naftu, koja sadrži manje od 50 odsto ruske nafte.

Prema ruskim procenama, takve mešavine čine manje od 10 odsto nafte uvezene u EU, ali kad embargo na uvoz ruske nafte stupi na snagu, očekuje se da interes za taj put izbegavanja sankcija poraste…

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com