Ko je odgovoran za podizanje cene nafte?

OPEK (Organizacija država koje izvoze naftu) neće preuzeti svu odgovornost za proces podizanja cene nafte, rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Ali Al Naimi.

On je dodao da je OPEK želeo da i države koje nisu članice te organizacije sarađuju na ovom pitanju, ali da je taj plan propao.

„Situacija danas je teška. Pokušali smo, održavali smo sastanke i nismo uspeli zato što su države koje nisu članice (OPEK-a prim.aut) insistirale da OPEK nosi teret, a mi odbijamo da OPEK bude jedini odgovoran“, rekao je Al Naimi na energetskoj konferenciji u Rijadu.

Saudijska Arabija je inače najveći izvoznik nafte u OPEK-u i upravo je ova država više puta označena kao jedan od glavnih krivaca za slabu borbu protiv oštrog pada cene nafte.

U petak, barel nafte tipa Brent je koštao nešto više od 55 dolara, što je pad od skoro 10 dolara u odnosu na cenu s kraja februara. Barel nafte tipa Brent je sredinom juna prošle godine koštao 112 dolara, a potom je započet oštar pad na koji države izvoznice nafte nemaju odgovor.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com