Merkel: Mrki ugalj je veoma važan

Jedine dve članice Evropske unije i Grupe 7 najrazvijenijih zemalja koje su na Svetsku konferenciju o klimi uputile najviše državne funkcionere su Nemačka i Francuska.

Pored nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera, konferenciji, koja se održava u Bonu, obratila se i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je rekla da su „promene klime sudbinsko pitanje čovečanstva“, da dosad usvojenim merama ciljevi Pariskog sporazuma o klimi ne mogu biti ostvareni, ali učesnicima konferencije nije obećala da će Nemačka odustati od uglja, koji je najveći emiter ugljen-dioksida.

Nemačka od uglja dobija 40% odsto električne energije.

„Mi znamo da Nemačka, kao jedna zemlja koja u velikoj meri koristi ugalj, naravno baš ugalj, i to naročito mrki ugalj, mora dati suštinski doprinos ostvarenju tih ciljeva (Pariskog sporazuma, prim.aut)”, rekla je Merkel.

Tu se, dodala je ona, postavlja pitanje radnih mesta i mogućnosti da se energija plati, što je i ključno pitanje koalicionih pregovora koji su u Nemačkoj u toku. Ti se pregovori kreću u sledećem pravcu: Liberalna partija neće ni da čuje da se utvrdi precizan datum kad će Nemačka prestati da koristi ugalj, a Zeleni su sve bliži odustajanju od tog zahteva.

Organizacije Greenpeace i BUND, koje traže napuštanje uglja odmah, ukazale su da izmedju lepih reči kancelarke i realne politike, koju ona vodi, postoji ogroman jaz.

One thought on “Merkel: Mrki ugalj je veoma važan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com