Merkelova kod Putina: Bez velikih očekivanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji u Sočiju.

Zvaničan Berlin je značaj ovog susreta naglašeno sveo na pripreme za sastanak država članica G20, dok izvori u Moskvi smatraju da susretom s ruskim predsednikom nemačka kancelarka želi sebi da da spoljnopolitički značaj iz jasnih unutarpolitičkih razloga.

U svakom slučaju neki preokret u zamrznutim rusko-nemačkim odnosima se ne očekuje.

Najkonkretnija tema kojom bi Merkelova i Putin mogli da se pozabave je izgradnja gasovoda Severni tok 2 kojim bi dodatne količine ruskog gasa bile transportovane u Nemačku preko Baltičkog mora.

Firme učesnice u ovom projektu, medju kojima su i dve nemačke, potpisale su prošle nedelje finansijsku śemu njegovog finasiranja, ali nemačka vlada mu još nije dala otvorenu javnu podršku. A takva podrška bi finansiranje projekta učinila i lakšim i jeftinijim, tvrdi ruski list Komerant.

Rusko-nemački odnosi jako su zahladili po izbijanju ukrajinske krize. Razmena izmedju dve zemlje pala je sa 70 milijardi dolara koliko je iznosila 2014. godine na 40 milijardi  dolara koliko je iznosila 2016. godine mada je tokom prva dva meseca ove godine pad zaustavljen, a razmena povećana za 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Rusko-nemački politički kontakti uglavnom su zamrznuti, a današnji susret ne može se smatrati obnovom medjudržavnih konsultacija uz učešće ruskog predsednika i nemačke kancelarke koje su poslednji put bile zakazane za april 2014. godine pa otkazane, a otad je „taj mehanizam na pauzi“, rekao je Dmitrij Peskov pres-sekretar ruskog predsednika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com