Miler: Snabdevanje Turskim tokom od decembra 2016.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je danas, nakon sastanka sa turskim ministrom energetike Tanerom Jildizom, da će od decembra 2016. godine Turska dobijati gas preko novog gasovoda Turski tok.

„Danas smo imali veoma konstruktivne i važne pregovore. Postignut je dogovor da se naruči i započne snabdevanje gasom preko Turskog toka u decembru 2016. godine. Gaspromov plan rada u pogledu Turskog toka biće zasnovan na dogovorima koji su danas postignuti“, rekao je Miler.

Pored toga, Miler i Jildiz su na sastanku razgovarali i o modernizaciji gasovoda Plavi tok.

Prvi čovek Gasproma je naveo da je u prva četiri meseca 2015. godine Rusija isporučila oko 5,4 milijarde kubnih metara gasa Turskoj preko Plavog toka. To je za 4% više nego u istom periodu 2014. godine. Obe strane su podvukle da se potrošnja prirodnog gasa u Turskoj više nego udvostručila u proteklih 10 godina i da je tursko tržište zainteresovano za dalje povećanja uvoza energenata iz Rusije.

Turska je drugo po veličini tržište Gasproma posle Nemačke. U 2014. godini, Gasprom je izvezao 27,4 milijarde kubnih metara gasa Tuurskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com