I posle Grčića vd stanje :Miroslav Tomašević vd generalni direktor Elektroprivrede Srbije

Vlada Republike Srbije imenovala je na današnjoj sednici Miroslava Tomaševića za vd generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

Miroslav Tomašević je dosad bio izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS.

Elektroprivreda Srbije je u vd stanju od 15.marta 2016.godine kada je, posle smene generalnog direktora Aleksandra Obradovića, Vlada Srbije donela Odluku o sprovodjenju javnog konkursa za izbor direktora JP EPS i, do okončanja konkursa, za vd generalnog direktora imenovala Milorada Grčića.

Obradović je, posle nepunih godinu i pi dana, smenjen pošto ga je predsednik Srbije javno kritikovao da je kupovinom dva „audija“ kršio proglašene mere štednje.

Krajem oktobra prošle godine, u Kolubari je izbio sindikalni protest. Zaposleni su protestovali jer im o uobičajenom roku nije isporučen ugalj za nastupajuću zimu,a i onaj koji im je isporučen, tvrdili su, nesušeni je ugalj, dakle mokar. To je bio signal da sa proizvodnjom uglja nešto nije u redu, ali na to niko nije obratio pažnju, preče su bile borbe za čelno mesto u sindikatu Kolubare.

A onda se dogodio zemljotres : vlast nije bila obaveštena da nemamo uglja, a to je primetila kad smo ostali bez struje. Koju i dan danas uvozimo.Koliko nas tačno to dosad košta, nije nam saopšteno.

A za pitanje, ko je odgovoran rekli su nam – ima vremena.

U medjuvremenu, Državna revizorska institucija saopštila da je upozorila EPS da se Milorad Grčić nezakonito nalazi u vd statusu već četiri godine, našta joj je EPS odgovorio da je pokrenuo inicijativu kod Vlade Srbija, kao osnivača, da se imenuje generalni direktor EPSa u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

Tek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao vd generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića da radi nešto drugo.

Grčić je sredinom januara podneo ostavku na mesto vd generalnog direktora EPSa, a tim povodom je, izmedju ostalog, napisao :

„… ukoliko gospodja Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to Ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osudjen na smrtnu kaznu i potpunu propast“.

Dakle, EPS praktično ulazi u 6.godinu vd stanja.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com