Moguća privatizacija ruskih energetskih kompanija

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne isključuje mogućnost privatizacije paketa akcija najvećih energentskih kompanija, rekao je on na forumu „Rusija zove“ u Moskvi.

Putin je podsetio da je u predizibornim aktivnostima govorio da će se baviti privatizacijom, ali je tada „stavio u zagrade energetske kompanije“, preneo je Interfaks.

Sada se situacija menja i „ja nisam siguran da treba da očuvamo tu poziciju“, kazao je šef države. On je dodao da se sada razmatra mogućnost izlaska na tržište s velikim paketima najvećići ruskih energetskih kompanija koje se nalaze pod kontrolom države.

Putin je takođe rekao da će vlasti nastaviti da se fokusiraju na privlačenje stranih investicija. Napomenuo je i da neće biti masovne revizije privatizacije, ali u slučaju novonastalih pitanja o primeni zakona prilikom privatizacije, ona će biti razmotrena.

Ruski predsednik smatra da su antiruske sankcije „potpuna glupost“ i da će imati negativne posledice za globalnu ekonomiju.

Odgovarajući na pitanja učesnika investicionog foruma Rusija zove, šef države je istakao da se Moskva spokojno odnosi prema ograničenjima koja su joj nametnuta i da „nije potrebno da se zadržavamo na tome“.

Pri tome, Putin smatra da sankcije narušvaju osnovne principe Svetske trgovinske organizacije, podrivajući poverenje u međunarodne finansijske institucaje i valute.

Rusija namerava da intenzivira korišćenje nacionalnih valuta u trgovanju energetskim resursima, kako s Kinom, tako i sa drugim zemljama, naglasio je ruski predsednik.

Nedavno je ruska kompanija Gaspromnjeft realizovala probnu isporuku nafte u Kinu za rublje, podsetio je on i dodao da će se nacionalna valuta koristiti i u drugim spoljnotrgovinskim poslovima, kako sa Kinom, tako i sa drugim zemljama.

Putin je na investicionom forumu istakao i da Rusija ne planira da uvodi bilo kakva devizna ograničenja ili ograničenja u kretanja kapitala.

On je ukazao da centralna banka ima dovoljno instrumenata da obezbedi finansijsku stabilnost, a da prelazak na ciljanu inflaciju i plivajući devizni kurs ne znači potpuno odbacivanje intervencija.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com