Moskva i Kijev se dogovorili o isporukama gasa do kraja marta

Uz posredovanje Evropske unije, Moskva i Kijev su se dogovorili da isporuke ruskog gasa Ukrajini budu nastavljene do kraja marta i osiguran tranzit kroz tu zemlju ruskog gasa koji je kupila Evropa, saopštila je Evropska komisija.

Ukrajinska kompanija Naftogas se obavezala na avansna plaćanja ruskog gasa za pokrivanje potrebe stanovništva u martu.

Ruska kompanija Gasprom garantuje tranzit ruskog gasa za Evropu i isporučivaće dogovorenih 114 miliona kubika gasa Ukrajini dnevno.

Evropska unija svake godine kupi 130 milijardi kubika ruskog gasa, od čega polovina ili oko 15 odsto evropskih potreba stiže preko Ukrajine prema Poljskoj, Slovačkoj, Madarskoj i Rumuniji.

Moskva i Kijev su se poslednjih dana sporili oko faktura za gas koji je Rusija isporučila Donbasu, ali ta tema, kako su objavili evropski mediji, na sastanku u Briselu nije pominjana.

Ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin saopštio je da Kijev očekuje da ruski gas u letnjem periodu plaća manje od 300 dolara za 1.000 kubika jer Ukrajina za gas koji reversnim putem dobija od Evrope plaća za 15 odsto nižu cenu nego za direktno isporučeni ruski gas.

Demčišin je takodje rekao da su poslednjih meseci potrebe Ukrajine za gasom smanjene 15-20 odsto i ako se smanjenja tih potreba nastave sadašnjim tempom Ukrajina bi sledeće zime mogla i sasvim bez ruskog gasa

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com