MUP : Uhapšeno 6 osoba, oštetili EPS za 7,5 miliona $?

Pripadnici MUP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbujanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP EPS u iznosu od 7 458 050 američkih dolara.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, zbog postojanja osnova sumnje u počinjene krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja uhapšen je V.J(1958),odgovorno lice za gradjevinski nadzor JP EPS ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno u ime investitora JP EPS u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju indusgrijskog koloseka.

Zbog sumnje da je počinio isto krivično delo, uhapšen je i N.M (1958),inženjer u JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Kostolac B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju indusgrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane Kostolac B.

Pod istom sumnjom uhapšen je i M.L(1957) odgovorno lice stručnog nadzora „Saobraćajnog instituta CIP“ nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica, uhapšeni su B.V.S (1970), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costructioni s.p.a“, ogranak iz Beograda, N.T (1984), bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ doo Lazarevac, kao i Ž.M (1953), odgovorno lice za izvodjenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE – KoB, postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costructione s.p.a“.

Kako se sumnja, B.V.S, N.T i Ž.M su u periodu od septembra 2017.godine do kraja decembra 2018.godine sačinjavali i overili dokumentaciju i kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do „Termo – elektrane Kostolac B“ .

Potom je, kako se sumnja, M.L navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPSa za praćenje projekta V.J i N.M dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costructioni s.p.a“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd potvrdjeno je da je na taj način JP EPS, naneta šteta od 7 458 050 američkih dolara, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

2 thoughts on “MUP : Uhapšeno 6 osoba, oštetili EPS za 7,5 miliona $?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com