Nemačka: Severni tok 2 uz očuvanje ključnih interesa Kijeva

Posto su Predstavnički dom američkog Kongresa i Evropski parlament tokom prošle nedelje doneli rezolucije, koje traže od članica Evropske unije da napuste taj rusko-nemački projekat, dva puta se oglasila i za taj posao ključna Nemačka.

Oba puta je zahtev za odustajanjem odlučno odbijen, ali s uzimanjem u obzir interesa Ukrajine.

U saopštenju pres službe nemačke vlade, koje su preneli ruski mediji navedeno je:

„Nije došlo do promena u nemačkoj poziciji. Severni tok 2 je, kao prvo, ekonomski projekat. Na to je Vlada SR Nemačke ukazivala više puta. Ali projekat ima i političku dimenziju. U vezi sa tim, vlada SRN ponovo podvlači da je neophodna transparentnost oko toga šta će se desiti s ulogom Ukrajine kao tranzitera (gasa) posle 2019. godine“.

Zatim se oglasio i nemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmajer (CDU).

„Postavljanje gasovoda Severni tok 2 moguće je ako budu očuvani ključni interesi Kijeva”, rekao je Altmajer i precizirao da pod tim ključnim interesom smatra očuvanje tranzita gasa kroz Ukrajinu i posle 2019. godine.

Altmajer je za nemačke medije izjavio da ni posle rusko-ukrajinskog incidenta u Kerčenskom prolazu, Berlin ne namerava da poklekne pred pozivima SAD, Ukrajine ili Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i odustane od gasovoda Severni tok 2.

Nemački mediji primećuju da unutar  vladajuće nemačke CDU slabi podrška ovom gasovodu, a potrebu da Berlin preispita svoj odnos prema njemu iznela je, doduše tokom predizborne kampanje, nova šefica CDU Anagret Kramp-Karenbauer.

Februara 2018. godine ruski predsednik Vladimir Putin je, posle sastanka s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, izjavio:

„Ukoliko Ukrajina dokaže da postoje ekonomski razlozi za korišćenje njenog gasovodnog sistema, mi nemamo ništa protiv nastavka saradnje s Ukrajinom. Samo je pitanje obima transporta“.

Nemačka je, posle američke rezolucije, postavila pitanje Moskvi da li može da pruži garancije da tranzit gasa preko Ukrajine neće biti prekinut.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da je to „moguće“ i da je ruski predsednik već o tome govorio.

Direktor Fonda energetske politike Sergej Pikin za ruske je medije o budućnosti tog tranzita izjavio:

„Najmanje 15-20 milijardi kubika ići će i dalje preko Ukrajine, i posle izgradnje Severnog toka 2, mada mnogo zavisi i od roka u kome će taj projekat Severni tok 2 biti realizovan“.

Prema ruskim procenama, Ukrajina bi ukidanjem tranzita ruskog gasa, preko njene teritorije u Evropu, u narednih 25 godina izgubila prihod od tranzitne takse u visini od 60 milijardi dolara.

Ukrajinskom sistemu za transport gasa potrebna je velika rekonstrukcija, to niko ne spori, a investitor za taj posao nije nadjen.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman neki dan je izneo rešenje:

„Mi smo partnerima na Zapadu predložili da zajedno upravljamo našim sistemom za transport gasa. Njegov kapacitet je 140 milijardi kubika. Naša skladišta mogu da čuvaju rezerve i za 1.000 dana. To je veliki potencijal“.

Rezolucije Predstavničkog doma američkog Kongresa i Evropskog parlamenta nisu obavezujuće.

U američkoj rezoluciji se ocenjuje da je gasovod Severni tok 2 „suštinski korak nazad s gledišta evropske energetske bezbednosti i interesa SAD“ i od američkog predsednika Donalda Trampa se zahteva da uvede sankcije učesnicima ovog projrkta.

Cev gasovoda Severni tok 2 postavlja se po dnu Baltičkih mora u dužini od 1.200 kilometara i ide paralelno s gasovodom Severni tok, koji je u funkciji od 2011. godine. Gasovodom Severni tok 2 prirodni gas bi trebalo da se transportuje od Berencovog mora u Rusiji do Grajsvalda u Nemačkoj. Oko 300 kilometara gasovoda, čiji bi kapacitet trebalo da bude 55 milijardi kubika, već je postavljeno.

Ovaj projekat finansiraju, pored ruske državne kompanije Gasprom, i austrijski OMV, nemački Wintershall, francuski Engie, holandski Shell i kompanija Uniper.

Vrednost projekta se procenjuje na 9,5 milijardi evra. Planirano je da bude završen do kraja 2019. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com