Ništa od kurdske nezavisnosti

Posle referenduma o nezavisnosti koji je okončan katastrofom, parlament Iračkog Kurdistana se sprema da smeni predsednika autonomije Masuda Barsanija i njegove nadležnosti prenese na rukovodstvo parlamenta, vlade i sudske instance. Barsani je najavio ostavkh.

Irački Kurdistan je ostao bez prihoda od nafte – smanjeni su sa 800 na 300 miliona.

Bagdad, medjutim, traži potpunu predaju Iračkog Kurdistana te je objavio prekid vatre u toku koga bi vlasti u Erbilu morale da omoguće razmeštanje iračke vojske u celom Iračkom Kurdistanu i na njegovim granicama, kao i stavljanje snaga pešmerga pod federalnu kontrolu.

Sredinom oktobra kurdske snage, čiji su uspesi u borbama sa snagama Islamske države slavljeni, izgubile su naftom bogati Kirkurk u sudaru sa udruzenim iračko-iranskim snagama. SAD, koje su Kurde, kao svog glavnog ako ne i jedinog saveznika na zemlji, snabdevali oružjem u borbi s Islamskom državom, ovog puta ih nisu podržali.

Naftom bogati Kirkurk i Mosul godinama su predmet spora Bagdada i Erbila.

Zvanično, ključna zasluga za kurdski poraz pripisuje se Kasimu Sulejmaniju, šefu iranskih „Snaga kuds“, koga Bagdad sada predstavlja kao savetnika iračkog premijera i osobu koja je ugovorila zajednički nastup iranskih snaga „Hasid Al Saabi“ i iračke vojske protiv Kurda. Sulejmani je, kao osoba ovlašćena od Bagdada, potpisao sporazum sa „Patriotskim savezom Kurda“ o povlačenju snaga pešmerga iz Kirkuka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com