Novak: Pregovori o Turskom toku ipak obustavljeni

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, izjavio je danas da su pregovori sa Turskom o izgradnji gasovoda Turski tok ipak obustavljeni.
Turski tok
Pošto su 1. decembra na snagu stupile sankcije Rusije Turskoj objavljeno je više protivrečnih vesti o sudbini tih pregovora, budući da ni u ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina, a ni u odluci Vlade Rusije, koji te sankcije preciziraju, ni Turski tok ni izgradnja atomske centrale Akuja u Turskoj izričito ne spominju.
Ministar ekonomskog razvoja Rusije, Aleksej Uljukajev, je najpre stavio u izgled da prekid rada mešovite rusko-turske ekonomske komisije ne znači automatski i prekid pregovora o tim projektima, ali je šef Gasproma Aleksej Miler bio nešto određeniji kad je rekao da Turska  ukoliko joj je potreban Turski tok, može da se obrati Moskvi radi pregovora.
Istina je da su pregovori o gradnji gasovoda Turski tok u problemima već neko vreme, pa je najpre taj projekat sa prvobitno planirane četiri cevi sveden na dve, a zatim su pregovori prestali u očekivanju formiranja nove turske vlade, da bi sasvim zapeli oko tumačenja dogovora o snižavanju cene gasa za tursku kompaniju Botas. Turska strana smatra da taj dogovor stupa na snagu nezavisno od sudbine Turskog toka, a ruska smatra da realizacija dogovora zavisi od rasta količine gasa koju od Rusije kupuje Turska, ali i od realizacije zajedničkih investicionih projekata.
Pre incidenta nastalog kad je turska vojska srušila ruski vojni avion Su-24 Turska je podnela tužbu međunarodnoj arbitraži zbog spora oko cene gasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com