Odakle ćemo dobijati gas: Sad se Ukrajinci nećkaju

Ukrajinska firma Naftogas odbila je poziv ruske kompanije Gasprom da pošalje svoje predstavnike u Moskvu radi pregovora o nastavku tranzita ruskog gasa preko Ukrajine i posle 2019. godine, kada ističe sadašnji ugovor.

Kako javljaju ruski mediji, Naftogas je izrazio spremnost da o toj temi sa Gapromom razgovara na teritoriji Evropske unije.

Ruski mediji su preneli i informaciju Ukrtransgasa prema kojoj je obim tranzita ruskog gasa preko Ukrajine tokom prvih pet meseci ove godine dostigao petogodišnji rekord. Obim tog tranzita je u odnosu na isti petomesečni period prošle godine porastao za 22 odsto ili za 6,86 milijardi kubika, a u odnosu na prvih pet meseci 2015. godine veći je za 64 odsto ili za 14,9 milijardi kubika.

Ukupno je tokom prvih pet meseci ove godine preko Ukrajinskog Gasno-transportnog sistema transportovano 38,26 milijardi kubika ruskog gasa, navodi Ukrtransgas.

Rusija poslednjih nekoliko godina nastoji svom gasu da obezbedi alternativni tranzitni pravac ovom ukrajinskom. Ukrajinskim tranzitnim pravcem ruskim gasom se snabdeva Evropa, uključujući i Srbiju. Sem što je Nemačka najveći kupac ruskog gasa, obezbedila sebi alternativni pravac izgradnjom gasovoda Severni tok – ostali dosad pokušani pravci ili su suspendovani ili su dovedeni u pitanje političkim razlozima. Medju njima su Severni tok 2, Turski tok, poslednjih dana poluoživljeni Južni tok.

Kako bi nadigrala političke prepreke svojoj nameri da izgradi novu gasovodnu geografiju u Evropi, ruska firma Gasprom je čak izrazila spremnost da pomogne u punjenju gasovoda TAP kojim bi u Italiju trebalo da se transportuje azerbejdžanski gas. TAP je na odredjeni rok oslobodjen poštovanja zahteva Trećeg energetskog paketa EU koji se predstavlja kao glavna smetnja izgradnji Severnog toka 2 i svojevremeno polupokopanog Južnog toka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com