Opasna zamka za Severni tok 2 i Gasprom

Poznati ruski stručnjak za energetiku Igor Juškov ocenio je da izmene Gasne direktive Evropske unije mogu značiti nove teškoće za rusku kompaniju Gasprom i realizaciju i isplativost ne samo gasovoda Severni tok 2 nego čak i gasovoda Severni tok 1.

Izmenama ove direktive zahtevi Trećeg energetskog paketa proširuju se i na već postojeće gasovode, ali i na gasovode koji gas transportuju u EU iz trećih zemalja morskim putem. Nemačka može sa Rusijom zaključiti medjudržavni ugovor o izuzimanju  gasovoda Severni tok 2 iz pravila Trećeg energetskog paketa, ali se sa tim mora saglasiti Evropska komisija

Prema saznanjima Juškova, izmenama Gasne direktive pred gasovod Severni tok 2 postavljaju se četiri uslova.

Prvi je, rekao je on za ruske medije, da vlasnik dela tog gasovoda, koji se proteže morskim putem teritorijom Nemačke ne može biti u vlasništvu kompanije koja eksploatiše i prodaje gas. Dakle, ne može biti u vlasništvu Gasproma.

Juškov ocenjuje da bi najbolje bilo da pet evropskih firmi (OMW, Shell, Uniper, Wintershal, Engie) osnuju zajedničko preduzeće i postanu vlasnici tog dela gasovoda Severni tok 2. Ali na stvaranje zajedničkog preduzeća već je ranije stavila veto Poljska, pa nije verovatno da bi ovog puta bilo drugačije.

Drugi uslov je da gasovod Severni tok 2 mora biti dostupan i drugim isporučiocima gasa. Ali iako drugih isporučilaca nema, može potrajati dok se sprovede procedura dokazivanja te činjenice. U slučaju gasovoda Opal, kojim se u zapadnu Evropu transportuje gas iz gasovoda Severni tok 1, procedura je trajala od 2011. do 2017. godine. Tek 2017. godine Gasprom je Opal mogao da koristi u punom kapacitetu.

Ukoliko bi se isto desilo sa Severnim tokom 2, Gasprom bi tim gasovodom umesto 55 milijardi kubika isprva transportovao 27,5 milijardi kubika godišnje, što znači da bi 27,5 milijardi morao i dalje u Evropu da transportuje preko Ukrajine. To bi značajno smanjilo ekonomičnost gasovoda Severni tok 2, ocenjuje Juškov.

Plan Gasproma je da od 2020. godine preko Ukrajine transportuje 15 milijardi kubika gasa.

Treći zahtev gasovodu Severni tok 2, da Gasprom obezbedi konkurentne tarife za tranzit gasa tim gasovodom. Juškov veruje da Gasprom neće imati primedbu na nemačku metodologiju utvrdjivanja tih tarifa.

Ali on smatra da je četvrti zahtev baš zato što je najmanje jasan i najopasniji jer mu se može davati razni sadržaj: Gasprom mora obezbediti transparentnost i bezbednost isporuka!

Ipak, Rusija je nezaobilazni isporučilac gasa Evropi i treba se nadati da Evropa neće Gasprom priterati uza zid, kaže za ruski poslovni list Vzgljad strucnjak Fonda nacionalne energetske bezbednosti Igor Juškov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com