OPEK bez dogovora

Jutros u 10 sati u Beču počeo je s velikom nervozom i nestrpljenjem očekivani redovni sastanak 12 država članica OPEK – Organizacije država izvoznica nafte. Prema do sinoć dostupnim informacijama saglasnosti u gledanju na padajuće cene nafte i moguću ulogu OPEK-a u smirivanju tržišta neće biti. Venecuela, Ekvador i Nigerija ostaće očajni zagovornici smanjivanja proizvodnje nafte u neizvesnom pokušaju da se podigne njena cena, dok će ključni OPEK igrač Saudijska Arabija ostati na strani protivnika takvog rešenja. Šta su se članice OPEK dogovorile znaće se najkasnije u 16 sati za kad je zakazana konferencija za štampu.

Ali Al Naimi, ministar za naftu Saudijske Arabije juče je povodom ideja o smanjivanju produkcije rekao: „Niko ne treba da smanjuje, tržište će se stabilzovati samo od sebe… Zašto bi Saudijska Arabija smanjivala? I SAD su u medjuvremenu postale veliki proizvodjač. Treba li i oni da smanje?“. Podržao ga je i kolega iz Ujednjenih Arapskih Emirata: “Nema razloga za paniku. Preživeli smo i niže cene“.

Članice OPEK su Alžir, Angola, Ekvador, Irak, Iran, Katar, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, Venecuela, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Cena nafte od juna je pala za oko 30 odsto. Neke od članica OPEK, kao Venecuela, ne mogu da finansiraju svoje državne troškove pri ceni nafte nižoj od 100 dolara za barel. Na glasine iz Beča, cena nafte tipa brent je juče reagovala cenom od 77,67 dolara za barel i prve naredne isporuke.

Zemlje članice OPEK proizvode oko 40 odsto svetskih količina nafte, i vlasnice su dve trećine svetskih rezervi. Sastaju se dvaput godišnje i medju sobom dogovaraju ukupnu dnevnu kvotu eksploatacije nafte i pojedinačne kvote svake zemlje. Cilj postojanja OPEK-a je upravo da proizvodnjom održava tržište i cene nafte stabilnim.

Proizvodnih kvota, otkako ih od 1982.godine utvrdjuju, nisu se držale u 96 odsto slučajeva, tvrde eksperti za tržište nafte. Trenutno važeća kvota je 30 miliona barela dnevno, ali članice OPEK proizvode najmanje 500 000 barela dnevno iznad toga. Od ukupne kvote, 10 miliona otpada na Saudijsku Arabiju i jedino bi uz njeno učešće smanjivanje proizvodnje moglo koliko-toliko da utiče na tržišne cene. Eksperti za tržište nafte smatraju da bi OPEK morao dnevnu produkciju da smanji za najmanje milion barela da bi to imalo uticaja na cenu.

Moć OPEK-a je, medjutim ograničena. Članice te organizacije, na primer, nisu SAD, Rusija, Meksiko, Indonezija, Kina…

Najveće industrijske zemlje imaju trenutno i neuobičajeno velike rezerve nafte: mogle bi u prvoj polovini sledeće godine da izdrže 59 dana bez ikakvih kupovina nafte.

OPEK takodje gubi udeo na tržištu i njegove su članice naročito Saudijska Arabija, pritisnute konkurencijom američke nafte iz naftnih škriljaca. Tako da se povećanom proizvodnjom bore protiv gubitka tržišta.

Stručnjaci su, medjutim, gotovo jedinstveni u mišljenju da samo pojačana svetska tražnja može dugoročno stabilizovati cenu nafte na višem nivou, a u tome je odlučujuća uloga Kine. U sledećem vikendu će biti objavljeni najnoviji konjukturni podaci za tu zemlju i smatra se da će i za svetsko tržište nafte biti od velike važnosti da li će cilj kineske vlade o rastu od 7,5 odsto u ovoj godini biti ispunjen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com