Putin: Zavera je moguća, ali udara po zaverenicima

Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za štampu u Milanu rekao da su manipulacija cenom nafte moguće, ali da nijedanom ozbiljnom igraču na tržištu ne mogu ići na ruku.”Zavere su uvek moguće, ali one uvek više udaraju po zaverenicima”, rekao je Putin,koji učestvuje na Evroazijskom samitu.

Glavni uzročnik pada cene nafte je, po njemu, stanje svetske ekonomije.

Putin je rekao da bi dalji pad cene nafte bio ozbiljan udar i na posao dobijanje nafte iz škriljaca u koji veoma polažu SAD.

On je rekao da je istina da je ruski budžet koncipiran na ceni nafte od 96 dolara za barel i možda će morati da izvši neke korekcije u budžetu, smanji neke stavke,.ali ni u kom slučaju to neće biti socjalne stavke. “Vlada Rusije ispuniće sve svoje socijalne obaveze”, ponovio je nekoliko put Putin.

Ruski predsednik je rekao da ni u padanju rublje ne vidi ništa dramatično, da je uzrok tog pada stanje ruske ekonomije, stanje svetske konjukture koju obeležava stagnacija i kriza, i pad cene nafte. “Deluju i sankcije, ali to nije ključni faktor”, rekao je Putin.

On je rekao da Rusija ima jedne od najvećih deviznih rezervi na svetu i da će Rusija preći na plivajući kurs , kako je planirano. Predsednik Rusije takodje napomenuo da Rusija ima i dva rezervna forma od po stotinak milijardi dolara.

Ruski predsednik je rekao da je u Milanu postignut i napredak u pregovorima o isporukama gasa Ukrajini, ali je dodao da Rusija gas na dug više neće isporučivati.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com