Regionalna hidro-energetska inicijativa Srbije

U ponedeljak 17. maja počinju pripremni radovi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na reci Drini, opština Foča.

Izgradnju hidroelektrane će zajednički finansirati Republika Srbija i Republika Srpska, a koštaće 220 miliona evra.

Hidroelektrana bi trebalo da bude završena za 5 godina.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Djokić je za banjalučke „Nezavisne novine“ rekao da će gradnjom hidroelektrane Buk Bijela „biti otvoreno novo energetsko poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata jer će se nakon ove graditi još dvije hidroelektrane na gornjem toku Drine – Foča i Paunci, kao i u Hercegovini HE Dabar, te vetro i solarne elektrane“.

Pred početak pripremnih radova za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, u Beogradu je boravio predsednik Odbora direktora „Elektroprivrede“ Crne Gore Milutin Djukanović.

Njega su primili ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, kao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a usledio je i razgovor s pomoćnikom u Ministarstvu energetike Zoranom Ilićem.

Posle sastanka sa Djukanovićem iz Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da je Djukanović istakao kompatibilnost energetskih sistema Srbije i Crne Gore i značaj regionalnog povezivanja energetskih sistema, vodeći računa o energetskoj bezbednosti.

Oba sagovornika su se posebno osvrnuli na potrebu zajedničkog planiranja i investiranja u obnovljive izvore energije i istakli važnog zajedničkog i koordiniranog delovanja na temeljima  Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je utvrdjena u okviru Berlinskog procesa.

Posle sastanaka u Ministarstvu energetike je saopšteno da je dogovoreno da težište saradnje bude na kvalitetnom, bezbednom i ekološki održivom snabdevanju električnom energijom Republike Srpske i Crne Gore, na strategiji dekarbonizacije i razvijanju postrojenja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izbora energije sunca, vode i vetra.

Ranije je Vlada Srbije objavila da projekat  izgradnje hidroelektrana srednje snage Brodarevo 1 i 2 na reci Lim deset godina nije krenuo jer nije dobio ekološku dozvolu, a i zbog zabrinutosti Crne Gore zbog prekograničnog uticaja.

One thought on “Regionalna hidro-energetska inicijativa Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com