Rusija: Nafta će koštati 80 dolara dugo

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je danas da se ruski budžet za 2015. godinu mora prilagoditi ceni nafte od 80 dolara za barel.

„Naše budžetske i ekonomske planove treba graditi polazeći od novih makroekonomskih uslova koji se, prema našem mišljenju, neće brzo promeniti. Zato što će se nova cena nafte od 80-90 dolara, najverovatnije, zadržati na srednji, a može biti i na duži rok“, rekao je Siluanov, a prenosi RIA novosti.

On  je dodao da su glavni izvoznici nafte svoje budžete planirali i balansirali na ceni od 75 do 80 dolara za barel.

Rusko ministarstvo finansija procenuje da će ruski budžet izgbiti oko 1.000 milijardi rubalja zbog pogoršanja spoljne konjukture, slabljenja rublje, pada cene nafte i snižavanja rasta ruske ekonomije.

Citirajući današnji nastup Siluanova, ruski list Vedomosti podseća na izjave koje su o uticaju cene nafte na rusku ekonomiju poslednjih meseci davali najviši ruski zvaničnici, pa podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin 17. oktobra rekao da će pri ceni nafte od 80 dolara za barel pasti sva proizvodnja.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao 22. oktobra da veruje da će se na srednji i dugi rok kotacije nafte kretati izmedju 90 i 110 dolara za barel i da će u slučaju da cena ostane ispod 80 dolara duže vreme, mnogi projekti započeti u svetu postati nerentabilni.

Šef Rosnjefti Igor Sečin je 29. septembra rekao da cena nafte ne može pasti ispod 90 dolara za barel i da je ta tvrdnja povezana sa nizom faktora, ali da je i 90 dolara dobra cena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com