Rusiji neophodna saradnja sa Saudijskom Arabijom

Ruska vlada je najavila da će razmotriti celishodnost smanjenja sopstvene produkcije nafte kako bi delovala na cene na svetskom tržištu i zasad je, koliko je poznato, savezništvo u toj nameri potražila u pregovorima sa Venecuelom i Iranom. A pomoći joj može samo Saudijska Arabija, smatraju analitičao koje citira gazeta.ru.

Saudiska Arabija, najveći proizvodjač nafte na svetu, članica je OPEK-a koji obezbejuje 40 odsto svetske produkcije nafte. Rusija proizvodi 14 odsto ukupne svetske proizvodnje.

Rusija bi sebi mogla da dozvoli smanjenje proizvodnje nafte od samo 500 000 barela dnevno i to uz odredjene rizike, ali ukoliko bi u tom poduhvatu obezbedila savezništvo Saudijske Arabije to bi već moglo da iznosi 1,5 miliona barela dnevno, a to bi već moglo da utiče na kotacije nafte, kazao je za taj list Aleksej Kokin , analitičar iz “Uralsiba”.

Rusija je od 2009. do 2013.godine prosečno godišnje povećavala produkciju nafte za 1,4 odsto, tako da je ta produkcija porasla sa 494 miliona tona na 523 miliona tona. Ali je udeo ruskog izvoza u ukupnoj produkciji nafte padao-2009.godine je iznosio 50,5 odsto a 2013.odine 45 odsto. Rusija je 2013.godine izvezla 235 miliona tona nafte.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com