Ruska vlada ne da Sečinu 49 milijardi dolara

Najveća ruska naftna (državna) kompanija Rosnjeft nije Ministarstvu ekonomskog razvoja Rusije dostavila uverljivo obrazložen zahtev za korišćenje čak 49 milijardi dolara iz (rezervnog) Fonda nacionalnog blagostanja, pa joj je taj zahtev vraćen na doradu, prenosi izjavu ministra Alekseja Uljukajeva ruski list Vedomosti. Iz tog Fonda ne finansiramo tekuće likvidnosne probleme nego konkretne infrastrukturne projekte, a takav projekat nismo dobili, rekao je Uljukajev.

Rosnjeft je zbog posledica zapadnih sankcija zatražila ogromnu sumu o čijoj su tačnoj visini predstavnici ruske vlade davali različite izjave, ali je u svojoj analizi ruske ekonomske situacije rejting agencija Moody’s, tokom konferencije za štampu u Moskvi, operisala cifrom od 49 milijardi dolara. Ukupno se u Fondu nacionalnog blagostanja nalazi oko 80 milijardi dolara.

Čist dug Rosnjefti je, prema podacima ruskih stručnjaka, za poslednja tri meseca porastao za 16 odsto, a kvartalna dobit mu je snižena za 280 puta. Kompanija bi do kraja 2015. godine morala da vrati oko 30 milijardi dolara duga, a zbog sankcija joj je refinansiranje tog duga na medjunarodnom finansijskom tržištu onemogućeno.

Šef Rosnjefti Igor Sečin više puta je izjavio da ta kompanija sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja traži radi finansiranja Istočne naftno-hemijske kompanije i niza novih nalazišta u istočnom Siniru, a ne radi gašenja duga.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com