SAD objavile prekid uvoza nafte iz Rusije

Američki predsednik Džo Bajden objavio je da SAD uvode embargo na uvoz nafte iz Rusije.

„To znači da ruska nafta više neće biti primana u američkim lukama i da će Amerikanci zadati još jedan težak udarac Putinovoj ratnoj mašineriji“, rekao je Bajden.

Kako prenosi ruska državna televizija Rusija 1, Bajden je rekao da ima razumevanje za, Evropu koja takav embargo sebi ne može da dozvoli.

„Mi možemo da preduzmemo takav korak, ako drugi to ne mogu. Ali mi  blisko saradjujemo s Evropom i našim partnerima na razvoju dugoročne strategije, koja bi smanjila i njihovu zavisnost od ruske energije“ rekao je Bajden.

Evropska unija uvozi 500 miliona tona nafte godišnje od toga trećinu iz Rusije.

EU takodje uvozi 500 milijardi m3 gasa, od toga 40 odsto iz Rusije.

Prema podacima Američke službe za energetske informacije (EIA), Rusija je treći po veličini izvoznik nafte i proizvoda od nafte  u SAD, posle Kanade i Meksika.

Nafta i naftni proizvodi iz Rusije činili su 8 odsto američkog uvoza nafte i naftnih proizvoda ili 672 000 barela dnevno, prema EIA, ali izveštač Rusije 1 tvrdi da je taj procenat povećan od dolaska na vlast Džo Bajdena na 24 odsto zbog ekoloških mera američke administracije, koje su vodile smanjenju investicija u američke naftne izvore.

SAD nisu zavisne od uvoza gasa iz Rusije, uvoze iz Rusije ugalj, ali manje količine.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com