SAD: Rusija nema tehnologiju da završi Severni tok 2

Predstavnici SAD su veoma zadovoljni: američke sankcije su postigle svoj cilj, Rusija nije u stanju da završi gasovod Severni tok 2.

Američki ministar energetike Den Brujet tako je za Blumberg u subotu izjavio da Rusija „bez spoljne pomoći neće moći da završi gasovod Severni tok 2”.

“Realizaciji tog gasovoda preti veoma dugo odlaganje, jer Rusija nema odgovarajuću tehnologiju”, rekao je Brujet.

On je takodje dodao da će Vašington “videti šta može da uradi, ukoliko Rusija tu tehnologiju razvije”.

Dan ranije, Rajner Zele, šef austrijske kompanije OMV, rekao je da veruje da će Rusi obezbediti potrebnu tehnologiju za okončanje gasovoda.

“Kako sam ja razumeo oni traže brod, a ja bih tipovao na to da će ga i naći. Ne znam koliko će im vremena za to trebati i kad će nastaviti s postavljanjem cevi”, rekao je Zele za Blumberg.

Još bi trebalo da se postavi dva puta po 80 kilometara cevi gasovoda Severni tok 2 u danskim teritorijalnim vodama.

Po mišljenju Rajnera Zelea, na tom delu dubina nije velika i nisu ni potrebne neke „super tehnologije“.

Od kako je švajcarska kompanija Allseas, zbog američkih sankcija, povukla svoje brodove visokospecijalizovane za postavljanje cevi gasovoda po morskom dnu, ruski mediji i energetski stručnjaci neprekidno raspravljaju o tome ima li Rusija brod kojim bi gasovod Severni tok 2 završila sama.

Prvi zaključak je da brod s performansama kakve imaju brodovi kompanije Allseas – nema. Ni približno.

Drugi zaključak je, da Rusija ima tri broda koji bi za taj posao mogli da posluže, ali pod određenim uslovima.

Najprikladniji je brod „Alademik Čerskij“. Ali taj brod, prema pisanju poslovnog lista Vzgljad, ima bar dva nedostatka.

Nema sistem za dinamičko pozicioniranje, koji zahtevaju Danci jer se boje aktiviranja nemačkog hemijskog oružja, koje je po okončanju Drugog svetskog rata pohranjeno u Baltičkom moru.

Zatim, „Akademik Čerskij“ nema na palubi sisteme za zavarivanje cevi. Ruski mediji su ovih dana izvestili da se taj brod iz Nahotke uputio u Singapur. Gasprom je, prema istim navodima, početkom februara zatvorio tender za opremu za zavarivanje vredan 900 miliona dolara. Kako iz kompanije nisu stigla druga objašnjenja, veruje se da je „Akademik Čerskij“ ka Singapuru krenuo da bi mu tamo bila pridodata potrebna oprema.

Ako ta oprema odgovara zadatku, brodu „Akademik Čerskij“ bi od Singapura do Baltičkog mora trebalo dva meseca. Cevi bi bile postavljane sporije nego što su to činili brodovi  kompanije Allseas…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com