Saudijska Arabija neće praviti viškove nafte na svetskom tržištu

Saudijski ministar energetike, industrije i mineralnih resursa Andel Aziz al Faleh je izjavio da Rijad neće prodavati naftu koja nije potrebna kupcima.

„Ni u čijem interesu nije stvaranje takvih viškova ponude kakve smo gledali pre nekoliko godina”, rekao je on, a prenose ruski mediji.

U sredu je, međutim, američki predsednik Donald Tramp zahvalio Saudijskoj Arabiji na obaranju cene nafte.

„Cene nafte padaju. Sjajno! Poput snižavanja poreza za Ameriku, i za ceo svet. Uživajte! Hvala Saudijskoj Arabiji, ali dajte da ih spustimo još“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Cene nafte su posle oštrog pada u utorak, porasle u sredu pošto je Američki institut za naftu objavio da su američke zalihe pale za 1,545 miliona barela.

Saudijski ministar energetike je podsetio da je Iranu od januara 2019. odobreno povećanje izvoza nafte, te da za toliko neće biti potreba za saudijskom naftom i tako na neki način nije negirao očekivanja da Rijad svoju produkciju smanji.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je da će SAD izvršiti finansijski pritisak na Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

SAD su odmah uvele sankcije ruskim firmama „Promsirjeimport“ i „Global vision group“ a zbog izvoza nafte u Siriju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com