Sprema li se zemljotres u Gaspromu?

U Moskvu je radi sprovodjenja istrage dopremljeno (za sada) pet direktora severnokavkaskih ogranaka firme „Gasprommežregiongaz“ koji se  terete da su ukrali gasa u vrednosti od 30 milijardi rubalja odnosno oko 400 miliona dolara.

A to je, izračunali su dalje ruski mediji, oko 5 milijardi kubika gasa ili tačno toliko koliko Rusija u toku tri nedelje isporuči Evropi preko Ukrajinez

Da čitaocima u Srbiji bude još jasnije: to je potrošnja gasa Srbije za DVE I PO godine!

Metod je bio jednostavan: severnokavkaski direktori su potrebe kompanija iz gasnog sektora za gasom  prikazivali većim nego što jesu, a onda su razliku prodavali firmama za keš i novac stavljali u džep.

I sad se ruski mediji pitaju ne samo da li se gas krade jedino na Severnom Kavkazu nego: da li se na samom vrhu Gasproma znalo za ovu razrađenu praksu? I još: šta bi bio gori odgovor na prethodno pitanje, da su znali ili da nisu!?

U svakom slučaju uz snimke imovine uhapšenih, koja bi sada trebalo da sablazni javnost, u nekim su medijima sabrani i petrovgradski kvadrati šefa Gasproma Alekseja Milera.

Što upućuje da bi skandal s ovom kradjom mogao da poprimi tako zemljotresne razmere da bi dva ubistva, koja se nekima od uhapšenih stavljaju na teret, mogla po opštrdruštvenim posledicama da postanu, u ovom slučaju, sporedno krivično delo.

Da gotovo ceo severnokavkaski gasni sektor godinama drži jedna porodica, to svakako nije moglo da se ne primeti.

A postalo je, izgleda, javna tajna kad su se dva severnokavkaska klana razišla, a ovaj koji je sada uhapšen odbio da otpiše 9 milijardi rubalja duga za gas stanovnicima Čečenije, jedne od kavkaskih republika. Onda je Sud u Groznom, glavnom gradu Čečenije, presudio da se dug ima otpisati.

Ukupni dug za gas svih gradjana Rusije, prenosi gazeta.ru izveštaj samog „Gazprommezregiongaza „, iznosio je 1. decembra 2018. godine 37,9 milijardi rubalja, pa su i drugi regioni zatražili da im dug bude otpisan.

Sad je zahtev dobio ozbiljno utemeljenje: ukoliko je metod klana Arašukovih primenjivala još samo jedna grupica – taman da se pokrije dug svih gradjana!

Gazprom u Rusiji ima status nacionalne institucije, podvlači gazeta.ru, i podseća da je ta kompanija najveći poreski obveznik i najveći poslodavac i „naše glavno energetsko oružje u spoljnoj politici“.

Nacionalnim veličinama treba verovati, ali je još bolje proveriti, naročito kad je ovoliko pitanja bez odgovora. Ne samo uvek dužne potrošače nego i dobavljače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com