Srbija : šestomesečni uvoz struje košta 650 miliona evra!

Zato što je jedna nekad  pouzdana firma pred našim očima propala, Srbija je u poslednjem kvartalu 2021.godine i prvom kvartalu 2022.godine morala da izdvoji 650, 4 miliona evra za uvoz struje.

Prema podacima JP Elektroprivreda Srbije, u poslednjem kvartalu 2021.godine uvezeno je 1244 GWH po ceni od 232,8 evra/Mwh zašta je ukupno dato 289,7 miliona evra.

U prvom kvartalu 2022.godine uvezeno je 1645 GWH po ceni od 219,29 evra/MWh zašta je, ako se lepo pomnoži, potrošeno 360,7 miliona evra.

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović za Jurinjuz je u sredu rekla da i sada uvozimo struju za 12 do 15 odsto dnevne potrošnje, da država nastoji da obezbedi dovoljne količine struje za zimu, ali da će to „državu da košta“.

Pardon, država to su njeni gradjani, država to su poreski obveznici – njih će to da košta.

Kako vidimo, ako se ovim količinskim i cenovnim tempom nastavi – koštaće ih najmanje milijardu evra za godinu uvoza struje.

„Suština je da se nije ulagalo u kopove, u proizvodnju otkrivke, u proizvodnju uglja, tako da EPSu treba ulaganje od približno 150 miliona evra da ove i sledeće godine može da proizvede te količine“, prenosi reči ministarke Mihajlović sajt Vlade Srbije.

Dakle, zbog ulaganja od 150 miliona evra, gradjani Srbije će da puknu najmanje milijardu evra!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com