Šta u stvari rade Rusi: Opet Južni tok

Madjarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je danas da je Rusija obnovila pregovore sa Madjarskom i Srbijom o izgradnji gasovoda Južni tok.

Kako prenose ruski mediji, Sijarto je rekao da bi se radilo o gasovodu manjeg kapaciteta od onog prvobitno planiranog. On je dodao da da će Madjarska na sebe preuzeti pregovore sa Evropskom komisijom i Bugarskom o ovom pitanju.

Ranije danas je Gasprom saopštio da je potpisao sporazum sa grčkom kompanijom DEKA i italijanskom kompanijom Edison o stvaranju uslova za transport gasa iz gasovoda Turski tok preko Grčke i transjadranskog gasovoda Posejdon do Italije. Ranije je isti sporazum potpisan sa italijanskom kompanijom Eni. Četiri kompanije su se dogovorile da koordiniraju aktivnosti na realizaciji projekata Turski tok i Posejdon od tursko-grčke granice do Italije. Posejdon, gasovod koji bi vodio ispod Jaranskog mora, bio bi priključen na drugu cev Turskog toka, dok bi prva bila namenjena snabdevanju Turske ruskim gasom, piše ruski list Komersant.

U Gaspromu, naime, procenjuju da Severni tok 2 nije rešenje problema snabdevanja gasom južne Evrope, medju ostalim razlozima su i troškovi.

Gasprom je već izazvao iznenadjenje u gasnim krugovima kada je u januaru ove godine izrazio spremnost da ruskim gasom puni i azerbejdžanski gasovod TAP. TAP bi azerbejdžanskim gasom iz izvoriša Šah Deniz, preko Gruzije i Turske, trebalo da snabdeva južnu Evropu, ali slabost tog gasovoda je što mu iz pomenutog izvorišta može biti obezbedjeno samo 10 milijardi kubika. Spekuliše se da bi Gasprom mogao da priskoči najmanje u slučajevima prekida u snabdevanju iz azerbejdžanskog izvorišta.

Sem što u Gaspromu tvrde da Severni tok 2 i Turski tok neće biti dovoljni za snabdevanje Evrope posle 2019. godine, za kad je predvidjen prekid tranzita preko Ukrajine, ovim manevrima Gasprom želi da nadigra i političke prepreke realizaciji svoje „nove geografije gasovoda“, tvrdi Komersant.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com