Sutra se deli blago Kaspijskog mora?

Kraj ušća reke Volge u Kaspijsko more, u ruskom gradu Astrahanu, sutra počinje sastanak pet kaspijskih država i njihov četvrti pokušaj da postignu dogovor koji bi istovremeno možda bio rešenje i za najvažnije svetske geostrateške i energetske probleme, uključujući i gasovod Južni tok.

Taj važni dogovor oko najpravednije formule za podelu bezobalnih bogatstava Kaspijskog mora Rusija, Iran, Azerbejdžan, Turkmenistan i Kazahstan pokušavaju da postignu već 18 godina.

Konvencija o pravnom statusu Kaspijskog mora biće na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka, ali ne u fazi za potpisivanje nego, pišu ruski mediji, ako u Astrahanu sve bude teklo kako treba, potpisivanje bi moglo da se desi na sledećem samitu u Kazahstanu. Konvencija može biti doneta samo konsenzusom. A konsenzus je u tako važnoj stvari teško postići.

Kaspisjko more je prebogato i ribom, ali osnovni predmet spora je način podele prava na eksploataciju rezervi fosilnih goriva – nafte i gasa. A tu su procenjene rezereve 18 milijardi tona, a dokazane rezerve 4 milijarde.

Već je objavljeno da se pet država usaglasilo da se stvore dve zone: zona državnog suvereniteta i robolovna zona.

Ruska strana je priznala da je bilo vrlo teško, ali da je prethodna saglasnost postignuta i oko toga da je “na Kaspijskom moru nedopušteno prisustvo vojnih snaga država van regiona”.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com