Kinezi pobedili na tenderu za RTB Bor

Tenderska komisija Vlade Srbije izabrala je kinesku kompaniju Zidjin za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Kompanija će udeo u vlasništvu RTB Bor od 63% sticati u skladu sa uplatama obaveza predvidjenih ponudom i ugovori za koji se očekuje da će biti potpisan u septembru 2018. godine.

“Pri zaključenju posla, za koji se očekuje da će se dogoditi do kraja godine, od partnera se zahteva da uplati najmanje 100 miliona dolara, a očekuje se da će uplatiti oko 300 miliona”, rekao je ministar energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić.

Kineska kompanija se obavezala da će sačuvati svih 5.000 radnih mesta u RTB Bor.

“Važan dan za Srbiju koja dobija snažnog strateškog partnera koji će voditi RTB Bor”, rekao je Antić.

On je rekao da su u Vladi bili prijatno iznenadjeni kvalitetom obe ponude za strateško partnerstvo sa RTB Bor. Drugi ponudjač bila je ruska kompanija U – gold.

Strateški partner se obavezao da će u narednih šest godina uložiti 1,26 milijardi dolara, a posao ukupno, sa isplatom 200 miliona dolara istorijskih dugova, vredi 1,46 milijardi dolara.

U naredne tri godine u otvaranje rudnika Cerovo biće uloženo 320 miliona dolara, a u otklanjanje ekoloških šteta 136 miliona.

Kineska kompanija će, kad uplati sve obaveze iz ponude, biti većinski vlasnik, ali će država Srbija zadržati značajan procenat vlasništva.

“To je fenomenalna vest za istok Srbije, koji će postati nosilac razvoja Srbije”, rekao je ministar finansija Siniša Mali i izrazio očekivanje da će sadašnji udeo RTB Bor u BDP-u zemlje sa sadašnjih 0,8% biti višestruko uvećan.

Ovo je peti pokušaj privatizacije RTB Bor, četiri su od 2006. do 2009. godine bila neuspešna, rekao je on.

„Dve godine se borimo za ovu privatizaciju, pokazali smo koliko volimo nas narod i našu zemlju”, rekao je Mali.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li očekuje reakcije iz sveta, budući da je za strateškog partnera izabrana kineska kompanija, Antić je rekao da ne očekuje jer je cela tenderska procedura bila transparentna.

Po tužbi grčkog biznismena Mitilineosa Arbitražni sud je doneo odluku koja obavezuje Republiku Srbiju i napravljen je ugovor prema kome će taj dug od 40 miliona dolara biti isplaćen do 25. decembra 2018. godine, rekao je Antić.

Na pitanje Rojtersa da li su potrebne bilo kakve dozvole evropskih tela, a u skladu s Sporazumom o pridruživanju i saradnji sa EU, Antić je rekao da je cela tenderska procedura bila transparentna i da Srbija nije obavezna da pribavlja bilo kakve dozvole od bilo koga.

3 thoughts on “Kinezi pobedili na tenderu za RTB Bor

 • 31. avg. 2018 at 17:29
  Permalink

  KONAČNO ODUŠAK ZA RTB BOR!?

  Ohrabrujuća je vest za Srbiju da je najzad nađen strateški partner državi za RTB Bor u kineskoj firmi „Ziđin majning grup“, koji će uložiti neočekivanih 1,46 milijardi dolara i imati 63% vlasništva. Ovim će porasti i učešće RTB Bor u BDP na 2% zemlje i još kriminalne radnje dosadašnjeg menadžmenta i šire biće opstrujirane,i to odgovara budžetu,a sadašnji čelnik treba, malo u apsu, da odmori zbog učinjenih kriminalnih grehova i nije to sam uradio, a po njegovim kvalitetima moguće je da preleti i kod kineza. On to može, on to ume, ima dvoljnog iskustva. Kinezi daju 200 miliona evra za dugovanja RTB Bor, a lagali su da se svi dugovi i obaveze plaćaju, a on duguje skoro milijardu evra, ko će to da plati, nemoj samo narod, Vučiću ko Boga te molim, a nisam tvoj vernik. Srećno Boru, Borankama i Boranima bez ograničenja!

  Reply
 • Pingback: Brnabić: Hvala predsedniku Vučiću - Ekonomske Vesti

 • Pingback: Ko iz istorije ne uči na nju je osudjen: Borski rudnik u stranim rukama - Ekonomske Vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com