1967. tenkovi – 2015. banke

U narednim satima i danima, sedeću u parlamentu i razmatrati zakone koji su deo nedavnog dogovora o Grčkoj. Takođe, radujem se što ću lično čuti moje drugove, Aleksisa Ciprasa i Euklida Cakalotosa, koji su kroz mnogo toga prošli u prethodnih nekoliko dana. Do tada, zadržaću za sebe sud o zakonima koji su sada pred nama. U međuvremenu, evo nekoliko prvih utisaka o izjavi nakon Evropskog samita, piše bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis na svom blogu.

Yanis Varoufakis

„Novi Versajski ugovor proganja Evropu – Taj izraz sam koristio u proleće 2010. godine kako bi opisao prvi paket pomoći za spasavanje Grčke, koji se tada pripremao. Ako je ta alegorija tada bila prikladna, sada je, nažalost, previše nemačka.

Nikad ranije Evropska unija nije donela odluku koja tako fundamentalno podriva projekat evropskih integracija. Evropski lideri su, načinom na koji su tretirali Aleksisa Ciprasa i našu vladu, zadali odlučujući udarac evropskom projektu.

Projekat evropskih integracija je, zaista, bio smrtno ranjen u proteklih nekoliko dana. I kao što Pol Krugman kaže, šta god mislili o Sirizi ili Grčkoj, nisu Grci ili Siriza bili ti koji su ubili san o demokratskoj i ujedinjenoj Evropi.

Poznati kembridžski ekonomista Nik Kaldor upozorio je još 1971. godine da stvaranje monetarne unije, pre političke, može dovesti ne samo do propale monetarne unije, nego i do dekonstrukcije evropskog političkog projekta. Kasnije, 1999. godine, nemačko-britanski sociolog Ralf darendorf takođe je upozorio da će ekonomska i monetarna unija pre razdvojiti Evropu nego je ujediniti. Svih ovih godina sam se nadao da nisu u pravu. Sada, moćnici u Briselu, Berlinu i Frankfurtu urotili su se da dokažu da su bili u pravu.

Jučerašnja izjava Evropskog samita se čita kao dokument kojim su dogovoreni uslovi za kapitulaciju Grčke. To je izjava koja potvrđuje da je Grčka pristala da bude vazal Evrogrupe.

Izjava nema nikakve veze sa ekonomijom, niti sa bilo kakvom brigom za vrstu reformi koje će omogućiti podizanje Grčke iz svog blata. To je čisto i jednostavno manifestacija politike ponižavanja. Čak i oni koji se gnušaju naše vlade, moraju videti da je spisak zahteva Evrogrupe veliko odstupanje od pristojnosti i razuma.

Jučerašnja izjava signalizirala je potpuno poništenje nacionalnog suvereniteta, bez stavljanja na svoje mesto nadnacionalnog, pan-evropskog, suverenog političkog tela. Evropljani, čak i oni koje baš briga za Grčku, čuvajte se.

Mnogo energije je potrošeno u medijima o tome da li će uslovi predaje proći kroz grčki parlament, a posebno o tome da li će poslanici poput mene podići prst i glasati u korist relevantnog zakonodavstva. Ja ne mislim da je to najinteresantnije pitanje. Ključno pitanje je: Da li grčka ekonomija, pod ovim uslovima, ima ikakve šanse za oporavak? To je pitanje kojim ću se baviti tokom skupštinskih zasedanja koja slede. Najveća briga je da bi čak i potpuna predaja sa naše strane dovela do produbljivanja krize bez kraja.

Nedavno završeni Evropski samit zaista nije ništa manje od kulminacije državnog udara. Strane sile su 1967. godine koristile tenkove kako bi ukinule grčku demokratiju. U radijskom razgovoru sa novinarom Filipom Adamsom, tvrdio sam da su strane sile 2015. režirale još jedan puč koristeći, umesto tenkova, grčke banke. Možda je glavna ekonomska razlika u tome što 1967. grčka javna imovina nije bila meta, dok sada snage koje stoje iza puča zahtevaju predaju svih preostalih javnih dobara, kako bi se iskoristili za servisiranje našeg nenaplativog, neodrživog duga.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com