27 miliona žrtava 22. juna 1941: Ume li Nemačka da čita tragove prošlosti u sadašnjosti?

Nemci na čelu Evropske unije svaki čas uvode nove sankcije Rusiji kako bi je poučili šta je za Ruse najbolje.

Kad su Nemci naučili šta je za Rusiju najbolje? 22.juna 1941.godine? Tog dana je Hitlerova Nemačka napala Sovjetski savez – najmanje 27 miliona gradjana Sovjetskog saveza  izgubilo je život u ratu koji je trajao 1418 dana.

Možemo se kladiti da je danas, 80 godina kasnije, većina gradjana Nemačke i Evrope  prvi put čula da „niko u tom ratu nije imao više žrtava od naroda bivšeg Sovjetskog saveza“.

Kako su u sećanju sveta zameteni životi 27 miliona ljudi?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je telefonirala  danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izrazi žaljenje zbog ruskih žrtvi.

Pre toga je u dugom govoru rekla da je 22.juni 1941.godine razlog za stid Nemaca, a sem Rusije je, kao nemačke žrtve pomenula Ukrajinu i Belorusiju, državu koja je procentualno imala najveće žrtve.

I kao da se to može uopšte porediti, u istom govoru je dodala :

„Utoliko nas više pogadja to što se u poslednje vreme u Rusiji ali i u Belorusiji ograničava delovanje civilnog društva, čak čini nemogućim“.

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer položio je venac  na jedan od tri spomenika, podignuta na nemačkom tlu sovjetskim žrtvama, ruski predsednik je nemačkom magazinu Cajt poslao svoj doživljaj tog datuma prvo na ruskom, pa na nemačkom jeziku.

„Prema procenama, tokom nemačkog rata za istrebljenje protiv Sovjetskog saveza ubijeno je najmanje 27 miliona ljudi, medju kojima 14 miliona civila. Ima procena o znatno većem broju žrtava. Tri miliona nemačkih vojnika umrlo je tokom napada, rekao je danas nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer.

„Niko u tom ratu nije imao više žrtava od naroda tadašnjeg Sovjetskog saveza. Pa ipak ti milioni  nisu tako duboko usadjeni u naše kolektivno pamćenje kako to njihova patnja i naša odgovornost zahtevaju,  dodao je Štajnmajer.

On je nemački pohod na Sovjetski savez 22.juna 1941.godine nazvao  „ubilačkim varvarstvom“.

„Sećanje na taj pakao, na apsolutno neprijateljstvo i dehumanizaciju drugih, to sećanje ostaje obaveza za nas Nemce i opomena za svet, rekao je nemački predsednik.

“ Samo onaj ko uči da čita tragove prošlosti u sadašnjosti, može da doprinese budućnosti koja izbegava ratove, odbija vladavinu sile i omogućava miran zajednički život u slobodi, citira nemačka ARD nemačkog predsednika.

Medju komentarima čitalaca koje je objavio ARD na svome sajtu su i ove dva:

„Ali na zapadu Republike i posle Drugog svetskog rata nije antifašizam nego je antikomunizam bio državna doktrina, pa su sećanja tome prilagodjena“.

Na ovu je tvrdnju stigao odgovor :

“ Ni kod nas u DDR antifašizam nije išao bez laži“.

Na na ovaj odgovor, komentar:

„i to je opravdanje za činjenicu da je u Tagesschau [emisija vesti na nemačkoj televiziji]sve do 70-tih-80-tih još prikazivana mapa zemlje iz 1938

i to je opravdanje što je cirka 30 miliona mrtvih na istoku zaboravljeno tokom decenija

i to je opravdanje za činjenicu da  nacisti nisu morali da odgovaraju za svoje zločine, nego su dospeli na najviše funkcije u državi i tako su mogli ovu zemlju (sve do danas) suštinski da oblikuju

Hitlerovi paladini su čak uspeli da se njegova poslednja naredba  ugradi u zakon SR Nemacke koji važi i danas… a prema kome se moraju isplaćivati penzije stranim  naoružanim  SS ubicama.

I čak ni Savezni sud ne može to da spreči.

Ali se zato žrtvama već decenijama osporava pravo na obeštećenje jer nema nekih papira.

Kao da su prinudni radnici dobijali ugovor o radu“.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com