Američki istoričar :Medvedev i Kadirov se pripremaju za pad Putina

Austrijski list die Presse priznaje da su dosadasnje spekulacije o bolesti ruskog predsednika Vladimira Putina ili borbi za vlast u ruskom vrhu bile iz kategorije čitanja zvezda, gledanja u šolju ili  bacanja karata, jer je pristup strukturama ruske vlasti bio nemoguć.

Ipak list prenosi jednu novu spekulaciju – „Putin gubi kontrolu“ – s obrazloženjem da potiče od istoričara sa američkog univerziteta Jel i zasnovana je na naučnoj analizi mnogih sadašnjih izjava ruskih političara i na činjenici da je ruski vojni pohod u Ukrajini u stagnaciji.

Profesor Timoti Snajder je svoje nalaze prezentirao na Tviteru, a podelio ih je i sa nemačkim nedeljnikom Fokus.

Po mišljenju Snajdera, Putin ne samo da gubi kontrolu nego uočava da se priprema teren za borbu za njegovo nasledje.

Tu Snajder posebno skreće pažnju na dva istaknuta putinovca u ruskoj nomenklaturi :šefa Jedinstvene Rusije i zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrija Medvedeva i čečenskog vodju Ramzana Kadirova.

Snajder skreće pažnju na (nespornu) činjenicu da se Dmitrij Medvedev od početka ruske intervencije u Ukrajini ističe izjavama kojima šalje zapadu oštra upozorenja na moguće posledice i čak preti.

Američki istoričar ističe da je ranije takve poruke slao isključivo Putin.

„Istina je da se sada, pored Putina, i mnoge druge ličnosti osećaju pozvanim da emituju takve poruke. Pre rata to je manje bio slučaj“, rekao je Snajder.

Po njemu, takvim izjavama pojedine ličnosti u ruskoj političkoj nomenklaturi žele s jedne strane da pokažu lojalnost Putinu, a sa druge strane da obezbede poziciju u borbi za vlast posle Putinovog pada.

Njihova poruka, prema Snajderu, glasi : „Mi se svi sa tobom slažemo da ćemo pobediti, a tebi ćemo prebaciti ako izgubimo“.

„Ja verujem da istaknuti Rusi veruju da Rusija gubi“, poručuje Snajder na osnovu svoje analize.

Snajder promene u ponašanju registruje čak i kod Putinu dosad beskrajno lojalnog čečenskog vodje, koji se u ovim izveštajima opisuje kao brutalni vlastodržac.

Čečenski borci su, navodi Snajder, dosad odlučno podržavali Putinovu akciju u Ukrajini naročito u gradskim borbama, a sad Ramzan Kadirov (45) nastoji da smanji gubitke, naročito kad je lična garda u pitanju i trupe sačuva za buduću borbu za vlast.

Kadirov je za Čečeniju  tražio dodatne protivavionske sisteme i Snajder smatra da on istinski veruje da bi   Ukrajina mogla da gadja Čečeniju.

„Zvuči kao da se on priprema na borbu za vlast u kojoj će Čečenija zahtevati nezavisnost“, misli Snajder.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com