Amerikanci: Makedonija čini Rusiju strašno nervoznom

Nakon ruskih, i američki mediji su se pozabavili situacijom u Makedoniji kroz ruske naočare. Tako sajt BusinessInsider, tačnije autorka Elena Holodni, smatra da politički uzavrela situacija u „maloj balkanskoj zemlji čini Rusiju strašno nervoznom, pogotovo zato što je ta zemlja deo najnovijeg moskovoskog gasovodnog plana“.

Naravno, misli se na Turski tok, koji Rusija, zajedno sa partnerima, gradi do tursko-grčke granice. Gde će odatle – još je tek otvorena tema koja se nalazi na mnogim predsedničkim, premijerskim, ministarskim i ko zna kakvim sve stolovima.

Holodnijeva, koja makedonskom premijera Nikolu Gruevskog karakteriše kao „otvoreno prijateljski nastrojenog prema Moskvi“, ocenjuje da je Rusija zabrinuta zbog mogućnosti da se u Makedoniji oformi „anti-moskovska vlada“. Na stranu to što je opozicija u Makedoniji, valjda se na nju misli kao na „anti-moskovsku“, izgubila sve izbore u poslednjih devet godina. I to ubedljivo.

U nastavku teksta citira se izjava neimenovanog analitičara iz konsultantske kompanije Stratfor, koju je objavila mreža Bloomberg, a u kojoj se navodi da su Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska, države kroz koje bi trebalo da prođe Turski tok, „centar ruske diplomatske ofanzive“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com