Angela Merkel je kriva što je Putin napao Rusiju?

Kontroverzni američki investitor Dzordz Soros (91) izjavio je na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da se „može desiti da naša civilizacija ne preživi“ jer su rusko-ukrajinskim ratom sve druge svetske krize, medju njima klimatske promene, gurnute u drugi plan.

On je pohvalio otpor Ukrajinaca i jedinstveno i snažno reagovanje Evrope na rusku invaziju Ukrajine.

Za veliku zavisnost evropskih država od ruskih energenata Soros je okrivio  „merkantilističku politiku“ bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, a pohvalio je odustajanje Nemačke od Nord Stream 2, opredeljenje da Nemačka u odbranu uloži dopunskih 100 milijardi evra i odluku da Nemačka U krajini isporučuje oružje.

Toliko od investitora, koji bi po prirodi stvari morali da znaju šta donosi veći profit – na kraju.

Pitanje doprinosa, nekad toliko hvaljene, nemačke kancelarke Angele Merkel toliko kudjenoj energetskoj zavisnosti energetski siromašne Evrope od energetski iznimno bogate Rusije tek se razgoreva. Svoj doprinos je dao i uticajni američki portal Politico nazivajući vodeće nemačke političare „idiotima korisnim Putinu“.

Ne slažu se svi sa Sorosom i izdanjem Politico.

Ali neslagadja mogu ići u vrlo zanimljivim pravcima.

Recimo, profesor Univerziteta u Atini Georg Pagulatos napisao je tim povodom analizu za grčki Katimerini koju je preneo portal IPG (www.ipg- journal.de).

Iz nje prenosimo pozitivnu ocenu značaja trgovinskih veza koje je decenijama sa Rusijom jačala Nemačka za današnju sankcionu politiku EU prema Rusiji.

„Nema nikakve sumnje da su duboke trgovinske veze i poslovi s Putinovom Rusijom bili od ekonomske koristi Nemačkoj. Uostalom, ne treba da čudi što jedna država postupa u skladu sa svojim ekonomskim interesima.I činjenica je da merkantilizam  izvozno orijentisane nemačke privrede – čija je kičma spoljna trgovina, vodi ka  tome da se u spoljnoj politici često grade odnosi sa autoritarnim režimima.

Sa Nord Stream 2 bi se Nemačka učinila potpuno zavisnom od od ruskog gasa. Vlada Olafa Šolca je, medjutim, gasovod stopirala  neposredno po ruskom upadu u Ukrajinu. Takodje je uzela učešća u svim teškim sankcijama protiv Moskve i prihvatila sve štete koje su iz toga proistekle za Nemačku. Ali ključna tačka je sledeće :ako su ekonomske sankcije glavno oružje Evrope protiv Putinove agresije, onda je upravo intenzitet trgovinskih veza s Rusijom, ono što sankcije čini polugom koja deluje. Zahvaljujući dosadašnjim tesnim vezama može se vršiti istinski pritisak. Bez ranijih poslova, Putin ne bi imao šta da izgubi i sankcije bi bile potpuno besmislene.Ekonomske veze daju Evropi moć da preko oštrih sankcija postigne odbijajuće dejstvo iako dobar deo štete i troškova mora sama da snosi.

Ako hoćete dugoročno da trgujete s militarističkim, autoritarnim, atomskim oruzjem snabdevenim konkurentom, to ne može da bude čisto crno – belo. Potrebna je mešavina posticaja i sankcija, koja se stalno dalje razvija, kako bi se izdejstvovalo poželjno pozitivno ponašanje, odvraćalo od negativnih delovanja i moglo neposredno da reaguje na agresije. Potreban je čitav paket instrumenata, koji obuhvata kako angažovanje i saradnju tako i razgraničenje i ograničenje i saglasno odgovarajućoj situaciji može da bude primenjen.

Nemačka logika u postupanju s Rusijom doprinosi održavanju jedne uravnotežene evropske spoljne politike.Da to nije slučaj, pretegli bi atavistički hladnoratovski stavovi“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com