Aviokompanije drhte od ruskog odgovora

Ruski organi za vazdušni saobraćaj zaradjuju dnevno 20 000 evra po preletu evropskih kompanija preko Sibira, a na rutama ka Aziji i Rusija bi pretrpela veliku štetu od eventulne zabrane tog preleta, ali još veću štetu pretrpele bi neke severnoevropske avionske kompanije koje su svoje poslovanje bazirale na azijskim poslovima ,a dozvola za alternativne prelete nemaju, piše Handelsblat.

Lufthanza 180 puta nedeljno preleće Sibir na letovima ka Japanu, Kini i Južnoj Koreji , ali je deo poslova već preusmerila na alternativne južnije pravce. Velike probleme eventualna zabrana bi donela i Britiš ervejzu i skandinavskim kompanijama medju kojima posebne teškoće očekuju Finnar,piše list.

Mada su avionske kompanijelistom odbile da se izjašnjavaju o posledicama takve odluke Moskve iz straha od uticaja takvih informacija na njihove berzanske kurseve, stručnjaci za vazdušni saobraćaj koje je konsultovao Handelsblat smatraju da bi takva zabrana za Finnair mogla da znači bankrot. Kompanija 50 odsto svojih putničkih kilometara realizuje na rutama ka Aziji, a azijski posao čini 40 odsto njenih ukupnih prihoda. Pri tome, Finnair nema dozvolu za alternativne prelete preko Dubajija ka svojim brojnim azijskim destinacijama.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com