Barozo Putinu: Vladimire, pustite gas Ukrajini

Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, u pismu predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu naglasio je važnost što skorije normalizacije snabdevanja Ukrajine gasom.

„Od ključne važnosti je osiguravanje nastavka isporuke energenata građanima Ukrajine, kao i poštovanje svih ugovorenih obaveza prema potrošačima u Evropskoj uniji“, ističe se u Barozovom pismu Putinu.

Međutim, Moskva insistira da Kijev plati 3,9 milijardi dolara duga pre nego što se započne s normalnom isporukom gasa.

Prošlog petka, podseća Ruša tudej, Rusija, Evropska unija i Ukrajina postigle su dogovor o „energetskom planu“, kojim se predviđaju isporuke gasa Evropi kroz Ukrajinu tokom zime i kojim se Ukrajina obavezala da počne da plaća dug Gaspromu. Ipak, ovaj dogovor nije i konačan, tako da još postoje neslaganja između tri strane.

Ukrajina se zbog nedostataka energenata praktično nalazi pred krizom, zbog čega je Vlada u Kijevu pokušala da preko Mađarske i Poljske dođe do gasa. Međutim, te države Ukrajini ne mogu da isporuče gas zbog sporazuma koje imaju sa Gaspromom. Mađarska odbija da preusmeri ruski gas ka Ukrajini, što je bio slučaj i sa Poljskom do sredine prošlog meseca. Slovačka je preusmeravala ruski gas u Ukrajinu sve do 1. oktobra, kada je nadležna kompanija prijavila 50 odsto manje isporuke od Gasproma.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com