Biznismeni: Razmotriti vanblokovski status Ukrajine

U duhu dijaloga i u potrazi za rešenjem konflikta u Ukrajini, 16 uglednih biznismena iz Ukrajine, Rusije, Evrope i SAD sastalo se na poziv Klausa Švaba, osnivača i predsedavajućeg Svetskog ekonomskog foruma u Ženevi, navodi se u današnjem saopštenju Svetskog ekonomskog foruma .

Priznajući kompleksnost situacije i drugačije poglede, učesnici su se dogovorili oko zajedničkog pristupa. Svi smatraju da bi deset dole navedenih tačaka pomoglo u rešavanju konflikta. Svi učesnici priznaju da će implementacija ovih predloga biti izazov zbog mnogo kompleksnosti. Oni veruju političkim liderima i njihovom dijalogu, i nadaju se da će njihov predlog pomoći razrešenju ukrajinskog konflikta. Učesnici se takođe nadaju da će se politički lideri ubrzo sastati i privesti konflikt kraju, i daju svoju punu podršku takvom procesu.

1. Graditi OEBS-ov plan od 12 tačaka o prekidu vatre. Osigurati održivo primirje, podržati neposredan kraj nasilja i dalji gubitak života. Priznati primat vrednosti ljudskog života.

2. Uzdržati se od korišćenja provokativnog i ratobornog jezika, priznati da jedino kroz iskren dijalog sproveden u duhu saradnje može biti postignut napredak, bezbednost i održiv mir.

3. Intenzivirati sveobuhvatan dijalog na nacionalnom nivou Ukrajine, između Ukrajine i Ruske Federacije i između Evrope, Ruske Federacije, SAD i Ukrajine sa posvešćenošću da se uspostave zajednički ciljevi i identifikuju ključni problemi za rešenje izazova.

4. Održavati sigurnosni okvir u ukrajinskim istočnim regionima pod nadzorom OEBS-a, koji će trajati sve dok je teritorijalna sigurnost garantovana.

5. Pokrenuti inkluzivni politički proces ka decentralizaciji vlasti u Ukrajini, gde će dodatna prava biti preneta sa centralnih vlasti na regione, a takođe garantovati prava manjina i jezička prava.

6. Garantovati bezbednost i suverenost Ukrajine od strane međunarodne zajednice. Priznati preimućstvo međunarodnog prava nad nacionalnim interesima. Priznati pravo na samoopredeljenje ali ohrabriti da se razmotri vanblokovski vojni status Ukrajine, po uzoru na druge evropske države (Finska, Švajcarska, Švedska…).

7. Odrediti kako izbeći sankcije i kontra-sankcije i ukidati ih sa rešavanjem ključnih problema u procesu pomirenja, u sklopu procesa obnove normalnog biznisa, dijaloga i odnosa.

8. Sastaviti ekonomski plan oporavka koji se odnosi na uništenje prouzrokovano konfliktom, potrebu za humanitarnom pomoći i rehabilitacijom infrastrukture. Ohrabriti sve učesnike, pogotovo biznismene, da zajedno ulažu.

9. Koordinisati i stvoriti specijalnu asocijaciju i trgovinske sporazume za Ukrajinu kako sa EU tako i sa Ruskom Federacijom, a kasnije možda i sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, da bi se stabilizovala ukrajinska ekonomija, dozvoljavajući ukrajinskim kompanijama da povećaju broj zaposlenih, da poboljšaju dugoročan rast i da dostignu međunarodni nivo konkurentnosti.

10. U kratkom roku organizovati samit u Ženevi u kome će Ukrajina, Rusija, EU i SAD započeti proces pomirenja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com